• De nieuwe 'food-truck' is speciaal gebouwd voor catering op grote partijen.

    Iris Versteeg

Mandarin: al 35 jaar in Nieuwkoop

NIEUWKOOP Het is al 50 jaar geleden, dat oprichter Tony Man naar Nederland kwam. Hij verliet op z'n 17e huis en haard in Hong Kong en reisde zijn vader achterna, die 10 jaar eerder al, per vrachtschip, in Nederland was gearriveerd.

Loek Sassen

Toen Tony op Schiphol arriveerde, hadden zij elkaar 10 jaar niet gezien en kenden elkaar nauwelijks. ,,De communicatie was in die tijd erg moeilijk; bellen was veel te duur en brieven schrijven was voor mijn vader erg lastig; contact was er al de jaren bijna niet geweest, dus mijn moeder gaf mij een pasfoto van hem mee. Twee jaar nadien kwam ook mijn moeder naar Nederland, dus zij hebben elkaar 12 jaar moeten missen. Mijn vader had een chinees restaurant op de Ceintuurbaan in Amsterdam en ik kon bij hem werken, maar ik moest van hem eerst Nederlands gaan leren. Zo had ik jarenlang een bijbaantje in de keuken of bediening in diverse restaurants en ging twee keer per week naar de avondschool."

,,Ik werkte ook bij het bekende Chinese restaurant Tong Fa aan de Huizingalaan in Amsterdam en daar kwamen regelmatig bekende Nederlanders om te eten: onder andere Johan Cruyff en Willy Alberti. In 1983 maakte ik een praatje met een klant, en die wees mij op een mooie plek in het centrum van Nieuwkoop, waar ik voor mijzelf zou kunnen beginnen, maar ik had nog nooit van Nieuwkoop gehoord." Hier was ooit een meubelzaak en toen ik met de makelaar ging kijken, had het een half jaar leeg gestaan: alles donker en koud, er was geen stroom en vol met spinnenwebben. Het was het eigenlijk te klein en heb eerst een nieuwe keuken aangebouwd, zodat we meer tafels konden plaatsen. Bij de opening vierden we drie dagen feest, met veel Chinees vuurwerk en iedereen in Nieuwkoop was blij."

Tony heeft de leiding van zijn restaurant nu overgedaan aan zoon Yip in de keuken en dochter Janny, die optreedt als gastvrouw. ,,Wij zijn in Nederland geboren en eten zelf ook graag van de Nederlandse pot: hutspot en zo", zegt Janny. ,,Nou ja, wij gaan best vaak uit eten en dan is de Aziatische keuken toch wel favoriet", zegt Yip. ,,Ook om ideeën op te doen en kijken hoe het elders gaat." ,,Bij ons draait eigenlijk altijd alles om eten!" vult Janny aan. Yip volgde ooit een koksopleiding. ,,Maar ik leerde het meeste in de praktijk; ik werkte een tijdje bij een oom, een broer van mijn moeder, die een goed restaurant in Duitsland heeft."

Tony: ,,In China is men gewend om het hele dier op tafel te leggen: met benen en botten en van kop tot staart, maar dat werkt in Nederland niet, dus dat doen we niet meer. In het begin serveerde ik Peking-eend met de kop er nog aan; daarop kregen we ook veel commentaar. Dus daar zijn we vanaf gestapt. Ook in de 'afhaal' is veel veranderd; vroeger kwamen de mensen met een eigen pan om nasi te halen."

Janny: ,,We zijn in de loop van de tijd veranderd van een traditioneel Chinees restaurant met nasi- en bamigerechten naar méér specialiteiten op gebied van vlees, gevogelte, vis en garnalen. En in het voorjaar ook verse asperges, bereid in de wokpan." En natuurlijk ons Dim Sum-concept: een soort Chinese tapas: diverse kleine gerechten, waarbij mensen per gang 4 hapjes bestellen. En we doen steeds meer catering op feesten en partijen. We hebben ons 35-jarig jubileum, op Koningsdag, gevierd door met een koets door Nieuwkoop te rijden en passagiers te trakteren op een Dim Sum-hapje uit onze nieuwe 'food-truck', (foto) die we speciaal hebben laten bouwen voor catering op grote partijen (vanaf 50 personen). Alles gebaseerd op beleving: 'lekker eten en een echt 'wow!-effect'", voegt Janny nog toe.