• Iris Versteeg

Body & Be opent zijn deuren

José Vlug

NIEUWKOOP Fysiotherapeut Louis Chatlein heeft nu zijn eigen praktijkruimte aan de Maarten Freeke Wije in Nieuwkoop. Op 25 november 2017 was de feestelijke opening met interessante lezingen, een kennisquiz en de mogelijkheid om je cholesterol, suikerspiegel en spierkracht te laten opmeten.

Chatlein, die er als therapeut wil zijn voor iedereen, ziet nogal eens cliënten met vaak terugkerende of chronische pijnklachten. 'Zij verliezen de moed. Ik wil me niet alleen richten op de pijnbehandeling, maar ook met hen in gesprek gaan, op zoek naar de oorzaak.' Pijneducatie ziet hij dan ook als vanzelfsprekend onderdeel van zijn behandeling.

'Als er sprake is van teveel of verkeerde omgang met stress, dan kan men het contact met het lichaam kwijtgeraakt zijn.

Ik wil mensen weer lichaamsbewust maken en met hen samen naar oplossingen zoeken voor de achterliggende oorzaken, zodat zij zelf de verandering in gang kunnen zetten. 'Attitude changes everything' is een motto waar hij in gelooft.

Tijdens de lezing die Chatlein geeft over rug- en nekpijn en houding komt op zijn vraag : 'Wat doet pijn?' vanuit zijn toehoorders de kreet: 'Chagrijn!'en dat wordt duidelijk herkend.

Pijn lijdt ertoe dat mensen hun lichaamshouding en bewegingen gaan aanpassen om de pijn te vermijden. Langdurig pijngedrag kan leiden tot in stand houden of uitbreiding van klachten. Naast de apparaten waarmee verschillende spiergroepen kunnen worden versterkt, werkt hij veel met functioneel trainen van bewegingen die in het dagelijks leven worden gemaakt. In kleine groepen kan getraind worden bij specifieke aandoeningen zoals artrose, rugklachten of stressgerelateerde klachten.

Body & Be is te vinden aan de Maarten Freeke Wije 2D, 2421 TP in Nieuwkoop. Tel. 0172551281. Email: info@bodyenbe.nl.; website: www.bodyenbe.nl.