• Schoonzoon Frank Korlas met een greep uit het nieuwe wagenpark van Alblas Verkeersschool.

    Iris Versteeg

Alblas Verkeersschool BV: Rij-opleiding alle categorieën

WOERDENS VERLAAT Johan Alblas (bijna 80) is oprichter (1961) en de nestor van de rijschool en nog dagelijks actief in het bedrijf. Weliswaar niet meer met het geven van rijlessen, maar vooral met de verzorging van de cursisten, die voor een meerdaagse rij-opleiding een tijdje rondom de rijschool verblijven.

Cursisten komen uit het gehele land om bij Alblas een korte cursus van 7, 8 of 10 dagen te volgen. Zoals vissers uit Urk, voor wie het niet zo gemakkelijk is om iedere week een uurtje te lessen.

Loek Sassen

UITSMIJTER EN SOEP De cursisten verblijven dan in een hotel in de regio en Alblas sr. verzorgt de lunch: brood met gebakken eieren en soms ook een kopje soep. Waar hij ooit alleen, met één auto begon, staan nu 42 mensen op de loonlijst. De directie en dagelijkse leiding heeft hij overgedaan aan zijn dochters Sylvia en Regina en schoonzoon Frank Korlas. De rijschool staat in de ranglijst van 9000 rijscholen in Nederland binnen de top 10 en heeft nu, behalve 30 personenauto's, ook een autobus, 12 scooters, 1 brommobiel, 6 motoren en een tractor-combinatie, om les te kunnen geven in alle categorieën.

CARAVAN EN CAMPER Bovendien kunnen mensen les krijgen in het rijden met een caravan of camper (kleine vrachtauto). De nieuwste uitbreiding betreft twee grote vrachtauto's (boven 7.5 ton). Vrachtautochauffeurs moeten vandaag de dag iedere 5 jaar, 35 uur extra trainen (nascholing code 95) om hun rijbewijs en chauffeursdiploma te behouden.

HET NIEUWE RIJDEN Tijdens deze training ligt de nadruk dan met name op 'het nieuwe rijden': rijstijl en brandstofgebruik. Instructeur Bart Tuitert zegt: ,,het is het wel mogelijk om 6-7% brandstof te besparen en dat is tegenwoordig erg belangrijk!"

De nieuwe auto's voldoen aan alle eisen volgens 'Euro 6' en mogen in alle milieuzones in Nederland rijden: zuinig en geruisloos.

OVERAL AFRIJDEN De rijschool heeft ook vestigingen in Woerden, Alphen aan den Rijn en Mijdrecht. Cursisten worden opgeleid om in alle omringende steden af te rijden.

,,Het is overal druk en als je kàn rijden, kun je overal rijden, je hebt wel een tikkeltje geluk nodig om te slagen, maar het meeste heb je toch echt zelf in de hand", zegt Alblas senior. ,,Per jaar worden ongeveer 3000 (toekomstige) automobilisten klaargestoomd voor het rij-examen."

RIJ-SIMULATOR Frank Korlas: ,,We beschikken, behalve over enkele theorielokalen, ook over een rij-simulator, die heeft echt toegevoegde waarde op de reguliere rijlessen. Op 3 beeldschermen (vóór, links en rechts naast de chauffeur) wordt een levensechte verkeerssituatie nagebootst; CBR overweegt zelfs om met een rij-simulator het rij-examen te gaan afnemen, maar daar zijn ze nog niet helemaal uit!"