• Peter Vos

Het beperken van schade: de politiek en de hete aardappel

TER AAR Tijdens de eerste politieke debatronde van RTV Lokaal hingen de kwesties rond de supermarkten en de winkelcentra als zware donderwolken boven de politieke partijen. Dat gebeurde afgelopen woensdag in De Vlinder in Ter Aar. De debatten waren ook via facebook en de lokale radio te beluisteren. Veel publiek had besloten om met dat koude weer lekker thuis te blijven om achter de kachel naar het programma te luisteren.

Cees Romijn

STIL BLIJVEN ZITTEN Tsja, vervelend nou. Net als je enthousiast campagne wilt voeren om zo veel mogelijk stemmen binnen te slepen, krijgen we dit. Als eerste grote discussie onderwerp stond 'Ondernemen in Nieuwkoop' op het programma. Nu zijn winkels, supermarkten en winkelcentra niet bepaald lekkere onderwerpen om eens goed uit te pakken. Nee, het is eerder: 'Als je wordt geschoren, dan moet je vooral stil blijven zitten'.

HETE AARDAPPEL Sprak men voor die tijd nog over de in het verleden gemaakte fouten die even rechtgezet moesten worden. Nu was de toon anders: ,,Hebben jullie allemaal zitten slapen daar in de gemeenteraad?" vroeg discussieleider Peter Vos. Ja, wat ga je als politieke partij dan zeggen? Het feit ligt er nou eenmaal. Daar kan je echt niet om heen. Op de een of andere manier is het fout gegaan. Maar dan vooral bij de politiek. Als een hete aardappel ging het onderwerp rond. Geen enkele partij beloofde de toehoorders iets wat ze op een later moment niet kan waarmaken. In het bedrijfsleven hanteert men daar een mooie term voor: "damage control" (het beperken van de schade als gevolg van een eerdere gebeurtenis). CDA: ,,Is er een budget om af te kopen?" VVD: ,,Kunnen we het terrein een andere bestemming geven?" Natuurlijk Nieuwkoop: ,,Denk na over een andere bestemming van het terrein, bijvoorbeeld woonhuizen. Daarnaast maakt het de projectontwikkelaar zo moeilijk mogelijk." SNB: ,,Het feit ligt er. Meer aandacht voor het centrum van Ter Aar."

ONDERNEMERSLOKET Nu is het ondernemerschap een breed terrein. Als het iets later op de avond over een ander aspect van ondernemen gaat dan komen de tongen van de politici wat beter los. Er werden stevige uitspraken gedaan over het ondersteunen van ondernemers via het gemeentelijke ondernemersloket. Via één contactpunt bij de gemeente kan een ondernemer de nodige informatie ophalen. Dat loket schijnt er wel al te zijn, maar kent in ieder geval erg weinig bekendheid bij de aanwezige ondernemers. Publiciteit is nog wel een punt. Ook de vestiging van nieuwe ondernemingen kwam aan de orde. De politiek vindt dat er wel genoeg bedrijfsterreinen in de gemeente Nieuwkoop zijn.

VRAGENVUUR Het eerste uur van het politiek debat werd afgesloten door een vragenvuur. Een vertegenwoordiger van een politieke partij moest met een JA of een NEE zo snel mogelijk vragen beantwoorden. Dat bleek voor sommige politici een moeilijke opgave te zijn, want: maar ja, mits en nee of tenzij werd met regelmatig als antwoord gebruikt.