Quadrijders verbeteren hun prestatie van vorig jaar

TER AAR Twan van der Jagt (18) uit Ter Aar deed zaterdag 27 januari voor de tweede keer mee aan de strandrace van Le Touquet in Frankrijk. Hij vormde een duo met Owen Smit (16) uit de Cocksdorp (Texel).

Hun doel was om het resultaat van 2017: vijfde plaats bij de duo's en 84e plek totaal, te verbeteren. Begin januari begonnen de voorbereidingen: trainen op de quad in Loon Plage (Frankrijk) en conditie- en krachttrainingen, er wordt namelijk in zo'n bijna drie uur durende race, veel van je lichaam en quad gevraagd.

Samen met 350 quadrijders ging Owen van start met rijnummer 429. Het circuit is meer dan 12 km lang, met een recht stuk langs de vloedlijn van bijna 7 km, hier worden topsnelheden gehaald van 140-150 km per uur. Owen had een goede start en kwam bij de eerste doorkomst als 120e langs. De wisselstrategie was 3 - 3 - 2 - 2, vorig jaar hadden ze namelijk samen 10 rondes gereden. Na 3 rondes was er dan ook de eerste wissel en ging Twan de baan op, door de wissel zakte ze 17 plaatsen terug, maar na 1 ronde had Twan dit verlies weer goedgemaakt. De tweede wissel volgde weer na 3 rondes en het was de beurt aan Owen, inmiddels reden ze op plek 64. De baan was nu een stuk zwaarder, er kwamen diepe sporen en veel quadrijders raakten vermoeid. Na 2 rondes nam Twan het stokje weer over en zou de wedstrijd uitrijden. De rondetijden gingen omhoog van bijna 13 minuten in de eerste ronde naar meer dan 18 minuten in de laatste ronde. Ze finishten als 37e met 11 rondes op de teller, dit was zeker een verbetering ten opzichte van vorig jaar.

Hun doel was behaald, een hele mooie 37e plek van de 350 rijders en ze waren het 1e duo, van de 44 duo's, dat over de eindstreep kwam.

Van de 19 Nederlandse deelnemers/teams kwamen zij als 5e over de finish. Ook Marc de Vries uit Zevenhoven reed mee aan deze zware strandrace, hij finishte als 1e Nederlander op een hele mooie 8e plaats.