• Nicolaas Boys scoort 1-0.

    Iris Versteeg

Duel Nicolaas Boys-ODB gestaakt

NIEUWVEEN Zondag-derdeklasser Nicolaas Boys heeft donderdag 7 juni in eigen huis de nacompetitiewedstrijd tegen het Haagse ODB niet uitgespeeld. In de verlenging. Bij een stand van 2-2 werd het duel gestaakt. De scheidsrechter voelde zich niet veilig en moest onder politiebegeleiding worden afgevoerd. Er werd gespuugd, gescholden, getrokken en geduwd en uiteindelijk dus gestaakt.

Aat van Putten

Oorzaak van de irritatie bij ODB was het toekennen van de nodige blessuretijd door de scheidsrechter. In die blessuretijd wist Nicolaas Boys de gelijkmaker te scoren en kreeg het zelfs nog enkele goede mogelijkheden om de wedstrijd winnend af te sluiten. Oorzaak van het geven van de extra blessuretijd had te maken met het regelmatig insinueren van blessures en tijdrekken door ODB. Na elf minuten blessuretijd kwam er een einde aan de officiële negentig minuten en moest er dus worden verlengd.

Nicolaas Boys oogde fitter dan ODB zonder dat dit tot grote kansen leidde. Dennis Wille, de boomlange spits van ODB, ging te fel door op Luke van Veen, die na het wegwerken van de bal nog geraakt werd. Wille ontving voor deze actie een gele kaart, maar aangezien dit zijn tweede gele kaart was, werd hij met rood naar de kleedkamers gestuurd. Wille spuugde en uitte zich verbaal naar de scheidsrechter, tegenstander en supporters van Nicolaas Boys en maakte een geïrriteerde indruk. De scheidsrechter kon niet anders doen dan staken, omdat naast Wille meerdere spelers het hoofd dreigden te verliezen. Ook tussen toeschouwers van Nicolaas Boys en spelers van ODB werd de sfeer er niet beter op. De veiligheid van de scheidsrechter en zijn assistenten was in het geding. Daarom werd verzocht om politiebegeleiding die er ook kwam.

NARE BIJSMAAK Nicolaas Boys-trainer Dijar Kasim en zijn spelers hebben aan dit eerste duel een nare bijsmaak over gehouden. ,,Ik heb de speler die rood kreeg van alles horen zeggen tegen de scheidsrechter, aldus Kasim. De ene naar de andere kwetsende tekst kreeg hij naar zijn hoofd. Het was bedreigend en intimiderend. Met zijn middelvinger omhoog liep de spits, zonder begeleiding, richting onze supporters. Dat de politie moest optreden komt in onze regio gelukkig nauwelijks voor. Het was best wel beangstigend."

ODB ODB herkent zich niet in de verhalen en schetst een heel ander beeld van het voorval. ,,Juist onze spits die van het veld werd gestuurd kreeg bij het verlaten van het veld alles naar zijn hoofd gegooid. Onze keeper werd bekogeld met bier en er werd met een ijzeren staaf en vuurwerk gegooid." Kasim reageert hierop met dat de hele situatie wordt verdraaid. ,,ODB zorgde voor een agressieve sfeer, terwijl onze spelers en supporters zich voorbeeldig hebben gedragen. De spelers van Nicolaas Boys balen van de gebeurtenissen. Er is een vervelende situatie ontstaat waar niemand wat aan heeft. Er is nu een hoop onzekerheid."

TUCHTCOMMISSIE Het eveneens uit Den Haag afkomstige Laakkwartier zit nu in de wachtkamer en zal wachten op hun volgende tegenstander in deze nacompetitie-serie. Dit gebeurt niet eerder dan dat de KNVB een uitspraak heeft gedaan over deze zaak.

Grote vraag is voor wie het nacompetitie-avontuur hier eindigt. Het oordeel (lees: rapport) van de scheidsrechter zal een beslissende rol gaan spelen in de uitspraak van de tuchtcommissie van de KNVB.