• Ron Hoenson

De 20 van Alphen is dé openingsklassieker

ALPHEN Het hardloopevenement 20 van Alphen is dit jaar op zondag 4 maart, voor de 53ste keer. Het is het grootste evenement in zijn soort in het Groene Hart en geldt als opening van het wegatletiekseizoen.

René de Leeuw

De 20 van Alphen is de eerste officiële wegwedstrijdloop van het seizoen. De wedstrijdloop over 20 kilometer - bijna een halve marathon - is uniek in Nederland en vormt een ideale aanloop naar marathons later in het voorjaar.

TOPATLETEN Aan de 20 van Alphen doen weer enkele tientallen Nederlandse en internationale topatleten mee. De winnaar van vorig jaar, de Belgische loper Koen Naert, is ook op 4 maart van de partij. Naert liet afgelopen najaar van zich spreken door korte tijd op kop te lopen in de marathon van New York, het Walhalla van de lange-afstandslopers. Het was maar even, maar hij bevond zich daarmee wel in het beeldveld van vele internationale camera's. Voorop lopen in New York wordt gezien als een prestatie op zich. Hij werd uiteindelijk achtste.

Andere namen bij de mannen zijn: Bart van Nunen (Nederland) en David Nilsson (Zweden). Bij de vrouwen doen mee: Eva Vrabcova (Tsjechische Republiek), Jacelyn Gruppen (Nederland) en Zsófia Erdélyi (Hongarije).

Ooit gingen Kenianen en Ethiopiërs er bij de 20 van Alphen met de medailles vandoor. "Voor het publiek was dat niet aantrekkelijk," zegt Arthur Bosua, voorzitter van de Stichting 20 van Alphen. "Na het passeren van een groepje Kenianen voorop kwam er minutenlangs niets tot de volgende lopers voorbijkwamen. We zijn een Nederlands evenement, maar Nederlandse renners kwamen nogal op het tweede plan. Sinds een jaar of zeven focussen we meer op lopers uit Nederland en omliggende landen zoals België en Duitsland, maar ook Oost-Europa. De renners vooraan lopen nu dichter bij elkaar en dat geeft een spannender race."

LIEFHEBBERS De 20 van Alphen is veel, veel meer dan een wedstrijd voor topatleten, een evenement voor liefhebbers. Het totale aantal deelnemers gaat gewoonlijk over de achtduizend heen, van jong tot oud. "Bij de voorinschrijving zaten we begin februari zo'n 20 procent boven het aantal aanmeldingen van vorig jaar om deze tijd," zegt Bosua. "Op de wedstrijddag zelf melden zich gewoonlijk nog zo'n 500 tot 1000 lopers, afhankelijk van het weer. We hopen in maart rond de 9000 te komen."

De 20 van Alphen is eigenlijk een bundeling van negen lopen over verschillende afstanden, allemaal op 4 maart. Iedereen kan op zijn eigen niveau meedoen. Voor kinderen zijn er de 1 kilometer Family Run en de 2,5 kilometer, oudere lopers kunnen kiezen uit 5, 10 of 15 kilometer. Lopers kunnen deelnemen als individu, maar ook in teams met collega's en zakelijke relaties in de Blanksma Business Loop of met een team van school of vereniging. De 20 is altijd sfeervol dankzij de duizenden toeschouwers die langs het parcours de lopers aanmoedigen.

PARCOURSEN De parcoursen zijn gelijk aan in 2017. "In 2016 was er een routewijziging omdat de Koningin Julianabrug niet beschikbaar was," zegt Bosua. "Dat is goed uitgepakt en daarom handhaven we de nieuwe route. Aanpassen is trouwens veel werk, dat hoeft nu gelukkig niet. Deelnemers vonden de nieuwe route een verbetering. Bij de 20 kilometerloop kwamen zij eerst op de Burgemeester Bruins Slotsingel drie keer over hetzelfde stuk weg. Nu nog één keer."

Bij de organisatie van de 20 van Alphen zijn zo'n vierhonderd vrijwilligers betrokken. Die verrichten allerlei taken. Zo zijn er verkeersregelaars, mensen die helpen bij de na-inschrijving, vrijwilligers die zorgen voor het opbouwen en na afloop weer afbouwen van de voorzieningen in Theater Castellum, medewerkers die medailles uitgeven, coördinatoren en nog veel meer. Wie wil meehelpen als parcourssteward of bij een drankpost kan zich voor de komende editie nog aanmelden via www.20vanalphen.nl.

INSCHRIJVEN De voorinschrijving voor lopers via www.20vanalphen.nl sluit op 21 februari, 23.59 uur. Inschrijven kan daarna alleen nog op 4 maart, de dag van de wedstrijd, bij de na-inschrijvingsbalie in Theater Castellum aan het Rijnplein vanaf 10.00 uur. Betalen kan hier contant of met PIN.