• irisfotografie@live.nl iris Vers

Cursus Wakzwemmen in kerstvakantie

NIEUWKOOP Zwembad De Wel organiseert in de kerstvakantie twee keer een workshop 'Wakzwemmen' voor kinderen die tenminste 7 jaar oud zijn en hun B-diploma of diploma A-B èn C al hebben gehaald. De workshop wordt herhaald op vrijdag 5 januari om 9.00 uur.

Loek Sassen

Het is een bijzonder gezicht, als bijna twintig kinderen in een dikke winterjas, pet op, met sjaal, wanten en rubberlaarzen aan, de zwemhal waar het ongeveer 29 graden is, binnen paraderen.

Zij komen voor de workshop 'Wakzwemmen', waarbij de kinderen leren, hoe zij zichzelf en anderen in veiligheid kunnen brengen, als zij onverhoeds door het ijs zouden zakken. Over het water heeft bedrijfsleider Marcel Plasmeijer een plastic zeil gespannen met daarin enkele gaten (een wak en een 'bijt') geknipt. Eerst geeft hij de kinderen een theorieles: "Hoe kun je onbetrouwbaar ijs herkennen?" en: "Zorg eerst voor je eigen veiligheid, als je je vriendje wil redden."

Dan gaan de kinderen te water om zelf te ervaren, wat er gebeurt als je door het ijs zakt en te leren hoe moeilijk het dan is om onder het ijs naar een wak te zwemmen. "Hoewel het water in de Nieuwkoopse plassen natuurlijk heel erg koud is, zeker in vergelijking met het zwembad vandaag: 29.4 graden Celsius", zegt de badmeester.

Anneloes Hijdra brengt haar kinderen Luuk (10) en Noa (8) naar de workshop. "Na alle zwemlessen hadden ze even helemaal geen zin meer, maar dit vinden ze wel weer leuk om te doen en ik kan zelf even in de sauna." Luuk: "Ik kan wel schaatsen, maar ben nog nooit door 't ijs gezakt. Ik wil, net als mijn vader, brandweerman worden en vond het leukste om te leren, hoe je met een boot iemand uit het water kunt halen. De suggestie, dat hij nu met zijn jas aan, wel even onder de koude douche kan stappen, doet hij af met: "Nee, dat gaat 'm, denk ik, niet worden."

Alle deelnemers behalen het Wakzwemcertificaat. Zij zijn daarmee klaar voor het naderende winterseizoen; nu nog een laagje ijs om te schaatsen!