• Diklah Zohar (links) toont haar mozaïeken en Ida Scheijgrond haar glaskunst.

    Iris Versteeg

Zomerkunst (7): Kunst van glas en mozaïek

NIEUWKOOP De helft van 'Zomerkunst 2018' zit er al weer bijna op. Het goede nieuws is, dat de Nieuwkoopse Culturele Vereniging ook voor de komende zes weken nog veel moois voor de bezoekers op de plank van 't Reghthuys heeft liggen. In deze zevende week exposeren Diklah Zohar (mozaïek) en Ida Scheijgrond (glas) van dinsdag 10 tot en met zondag 15 juli.

Paul Mons

DIKLAH ZOHAR studeerde in Jeruzalem kunstgeschiedenis en later in Leiden klassieke archeologie, waarna ze aan de Amsterdamse VU promoveerde op het onderwerp Mozaïeken in de Vroege Kerk en Synagogen in Israël. ,,Door me in de mozaïekkunst te verdiepen, begon ik zelf ook als mozaïekkunstenares. Voor deze expositie heb ik een serie portretten van vrouwen uit de Tweede Kamer meegenomen. Verder hangt hier ook een serie Sterrenbomen. Die zijn geïnspireerd op een Jiddisch liedje dat mijn moeder vroeger voor mij zong. Een ster staat voor het geluk in je leven." Naast dit alles is er ook een aantal mozaïek-sieraden te bewonderen.

KUNSTHARS ,,Het maken van een mozaïek was vroeger een zeer tijdrovend en zwaar werk. Ik gebruik geen natuursteen, maar kunsthars, dat ik importeer uit Thailand. Het is kleurrijk, dun en lekker licht en ik koop dat in stukjes van een bij een centimeter. Ja het is echt monnikenwerk, over één mozaïek doe ik zo'n zes maanden."

Diklah Zohar groeide op in een kibboets in Israël, waar ze haar Nederlandse man tussen de avocado's vandaan plukte. ,,Toen ik 26 jaar was, vertrokken we naar Nederland en gingen in Linschoten wonen. Nu is het mijn missie om de mozaïekkunst in Nederland te promoten en verzorg ik lezingen, cursussen, museumwandelingen en excursies naar Israël en Jordanië. En deze vrijdag ben ik op een basisschool te vinden voor een mozaïekproject."

IDA SCHEIJGROND uit het Zuid-Hollandse Zwartewaal volgde cursussen en workshops keramiek, beeldhouwen, bronsgieten en modeltekenen. Ze gaf 20 jaar keramiek-les en had een beeldentuin bij haar eigen woning. En toen was er opeens het glas.

,,Ik begon in de keramiek met glas te experimenteren. Veiligheidsglas, bijvoorbeeld van kapotgeslagen bushokjes, lag voor het oprapen. Vensterglas was ook voorhanden, net als glasgruis. Zo ontstonden mijn glasvormen. Toen ik de glasopleiding aan het IKA in Mechelen ging volgen, leerde ik daar de techniek en ook vooral spelen met glas en andere materialen, zoals ijzer en schedels en ruggenwervels van dieren. Uit dit alles is een eigenzinnige aanpak van glasvormen ontstaan."

GESPONNEN GLAS Ida Scheijgrond experimenteert op grote schaal met glasweefsel. ,,Dat is gesponnen glas, dat geweven is. Het wordt ook gebruikt in kano's en surfplanken. Op deze expositie laat ik onder andere mijn Witte Wieven en maskers zien, maar ook foto's die met een HP-printer op glasweefseldoek gedrukt zijn."

Zomerkunst is geopend op dinsdag t/m zondag van 12.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis.