• ©TIHMS&Van Velden Fotografie

Woerdens Orkest biedt podium aan jong toptalent

NIEUWKOOP Het Orkest van het Groene Hart ontvangt op zijn voorjaarsconcert (10 en 17 maart in Woerden en Nieuwkoop) een bijzondere gast: Hawijch Elders (1998).

Onlangs stond zij met het Residentie Orkest onder leiding van Otto Tausk in de finale van het Oskar Back Vioolconcours. Op dit prestigieuze concours kreeg zij de tweede prijs van de vakjury toegekend. Bovendien won zij met een overweldigende meerderheid de Publieksprijs. Zij speelde toen het vioolconcert van Dvořák.

Het Oskar Back Vioolconcours is hét toonaangevende concours voor Nederlands toptalent tot en met 26 jaar. Voor veel deelnemers is het de ideale springplank naar internationale podia of een opstap naar een vioolstudie in het buitenland.

Het Orkest van het Groene Hart en z'n dirigent Jim Benjamin Roodnat voelen zich dan ook vereerd dat Hawijch Elders optreedt in het voorjaarsconcert. De jonge veelbelovende violiste laat het Groene Hart kennismaken met het schitterende vioolconcert in E-groot van Mendelssohn. Rondom dit soloconcert zijn twee andere aansprekende composities van Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847) te beluisteren. Het concert wordt geopend met de ouverture Hebriden. Als afsluiting speelt het orkest de derde Schotse symfonie.

Hawijch Elders (1998) begon op zesjarige leeftijd met vioollessen bij Mea Fontijn en kreeg van 2011-2016 vioollessen en kamermuzieklessen van Benzion Shamir. In 2016 is zij geslaagd voor het gymnasium aan het Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam. Zij volgt haar vioolopleiding bij Ilya Grubert aan het Conservatorium van Amsterdam, waar zij geselecteerd is voor het volgen van een Excellence programma, Bachelor Klassieke Muziek.

Hawijch heeft al op vele podia in binnen- en buitenland gestaan. Zo soleerde zij met onder andere het Real Filharmonía de Galicia, Domestica Rotterdam, het Amsterdam Symphony Orchestra, de Nieuwe Philharmonie Utrecht en het Orquestra Clássica da Madeira. Ze speelt op een Raffaele e Antonio Gagliano viool uit 1830 en een strijkstok uit het atelier van Eugène Sartory in bruikleen van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.