• Het bruidspaar vindt: ,,Er is geen plek zo mooi als hier in Langeraar. -

    Iris Versteeg

'We zien elkaar in Beijing'

Paul Mons

LANGERAAR Bloemen, veel bloemen, slingers en een felicitatiebrief van de koning. Het is feest bij Ans en Arnold van Buuren. De officiële datum was 18 september, maar ruim een week later doen ze het nog eens dunnetjes over, want dan komt burgemeester Frans Buijserd op bezoek voor hun 60-jarig trouwjubileum.

OPVOEDEN Ans Lemstra (80) en Arnold van Buuren (86) werden allebei in Amsterdam geboren. ,,Het begon allemaal een beetje in de kerk. Ik was hervormd, maar Arnold was niks; hij kwam met een vriend mee naar de kerk en de jongens zaten daar vaak gewoon te kaarten." Toen die kaarten uiteindelijk goed geschud waren, werd er in 1958 getrouwd en woonden zij twee jaar in bij zijn ouders. ,,Dat viel niet mee, hoor", zegt Ans. ,,Hij was enig kind en dus niet gewend om iets te delen. Ik moest hem gewoon nog opvoeden." Dat ontlokt bij Arnold de reactie: ,,En dat opvoeden doet ze nog steeds!"

LUCAS BOLS Vervolgens betrokken zij in Osdorp een eigen stekkie op zes hoog en werden Jeroen en Michiel geboren. Arnold werkte in Amsterdam bij distilleerderij Lucas Bols, waar hij de inkoop van grondstoffen verzorgde. Toen het bedrijf naar Nieuw-Vennep verhuisde werd het ook tijd voor het gezin Van Buuren om uit Amsterdam te vertrekken. Arnold trok een cirkel van een kwartier rijden rond Nieuw-Vennep, omdat hij daar niet tussen allemaal collega's wilde wonen, en zij streken in 1970 neer in de Langeraarse Van Wassenaerstraat.

TONEELSCHOOL Ans had in Amsterdam de nijverheidsschool gevolgd en wat cursussen gedaan waarmee ze op kantoor terecht kon. ,,De toneelschool leek me veel leuker, maar daar viel thuis niet over te praten." Op de zaterdagavonden ging ze naar een jongerensoos. ,,Ze hadden daar soep, chocolademelk en je kon er dansen. Ik heb daar in een bandje als zangeres opgetreden en kwam ook in een musicalgroepje terecht." Later, in Langeraar, meldde ze zich bij toneelvereniging Piccolo, waar zij met onder andere Cor Lek haar eerste toneelrol speelde en daarna ook veel stukken regisseerde. Half oktober speelt ze nog een keer een rol(letje) mee.

BEIJING Toen Arnold met pensioen ging, brak er een leven van reizen aan. Kenia, Tanzania, Suriname, Australië, noem maar op. Vele kilometers legden ze samen af, maar Arnold had een grote wens: ze zouden naar China gaan. Zij met vrienden in het vliegtuig, hij alleen met de trein; en ze zouden elkaar weer treffen in de hoofdstad Beijing. Hij stapte op in Alphen, reed door half Europa en stapte over op de Trans Siberië Express, die hem van Moskou dwars door Rusland en Mongolië naar Beijing bracht. Niet gek voor iemand, die zich op zolder met een modelspoorbaan vermaakte.

TERUG NAAR VOLLE TEVREDENHEID Bij het ouder worden kwam stilaan de wens om gelijkvloers te gaan wonen, maar dat kon aanvankelijk niet in Langeraar. Daarom verhuisden Ans en Arnold naar Alphen aan den Rijn.

De bruid blaast wat stoom af en zegt: ,,Geen gezelligheid, geen sfeer en niemand die je daar gedag zegt. Gelukkig konden we na zes jaar terug naar Langeraar." Sinds een paar jaar woont het diamanten bruidspaar weer naar volle tevredenheid in de vertrouwde omgeving, in seniorencomplex Civitas.