• alleen voor publicatie na overleg met Iris Versteeg

    Iris Versteeg Irisfotografie@liv

Vuurwerkwinkels onder de loep

Veiligheid boven alles

Loek Sassen

TER AAR De Omgevingsdienst West Holland (ODWH) inspecteert in de regio Holland-Rijnland maar liefst 39 winkels, waar consumentenvuurwerk ligt opgeslagen. Alleen bedrijven met een geldig certificaat, mogen vuurwerk opslaan en verkopen. Welkoop in Ter Aar is er één van.

Dönüs Demirci is communicatieadviseur bij ODWH en zegt: "Wij houden ons ook bezig met controle van de wet rondom bodemsanering, luchtkwaliteit en ruimtelijke ordening".

De vuurwerkcontrole gebeurt niet alleen tijdens de verkoopdagen eind december, maar ook in de aanloop er naartoe. "Sinds de vuurwerkramp in Enschede (2000) zijn de regels voor opslag en verkoop veel strenger geworden", zegt milieutechnisch medewerker van ODWH Wilko Rietmeijer. Tijdens de voorcontrole kijken Rietmeijer en brandweerman/ adviseur Marco van der Vegt vooral naar de inspectiecertificaten en de bouwkundige staat van de opslag (bunker).

Bedrijfsleider Jeroen Spek van Welkoop ziet de inspectie met vertrouwen tegemoet. "We zijn dit al zoveel jaren gewend en hadden nooit problemen. En natuurlijk willen wij zelf ook alleen maar veilig werken en ook graag van het imago af, dat vuurwerk zo gevaarlijk is!" Van der Vegt voegt er nog aan toe: "Wíj hoeven niet meer te vertellen hoe het moet zijn, want de voorschriften zijn heel duidelijk en bij iedereen in de branche bekend. Bovendien is het 'veiligheidsdenken' bij winkeliers, maar ook consumenten sterk verbeterd. Vroeger vond men het nog raar, als je bij het afsteken een veiligheidsbril droeg, maar tegenwoordig vraagt men aan elkaar: "Zet jij geen bril op?"

"Eigenlijk gebeuren de grootste ongelukken vooral met illegaal vuurwerk", zegt Spek. "Er komt bij het verkopen van vuurwerk heel wat kijken, maar toch is het nog rendabel, zeker omdat er veel mensen in de winkel komen, die je gewoonlijk niet ziet en misschien nog eens terugkomen, als ze hebben gezien wat hier allemaal nog meer te koop is".

Spek denkt, dat de regelgeving rondom knalvuurwerk nog strenger wordt. "Nu zijn babypijltjes en Romeinse kaarsen al verboden" en Rietmeijer vraagt zich af "hoe lang knalvuurwerk nog zal bestaan? Hoewel, ook siervuurwerk vaak eindigt vaak met een harde klap!"

De vermaarde vuurwerkfolders liggen nog in een doos in het kantoor. "Kijk, zegt Spek, ook vanuit het hoofdkantoor van Welkoop is veel aandacht voor de veiligheid van onze klanten. In de folder is een volle pagina besteed met tips voor veilig gebruik van vuurwerk. Zo geven wij binnenkort weer voorlichting aan groep 7 en 8 van basisscholen in Zevenhoven, Ter Aar en Noorden. Daarbij delen we veiligheidsbrillen en vingerlampjes uit aan de kinderen. En natuurlijk sponsoren wij weer de kindervuurwerkshow op Oudejaarsavond in Nieuwveen".

Dan is het tijd om de 'bunker' te inspecteren. De controleurs kijken vooral naar de verlichting, de afdichtingen en hebben speciale aandacht voor de sprinklerinstallatie aan het plafond.

Spek: "Er moet nog veel gebeuren voor het weer zover is, maar ik heb er wel zin in; het zijn een paar hectische dagen, maar erg leuk. En vooral gezellig, want iedereen die een handje kan helpen, is er graag bij. Maar eerst moeten we nog alle brandbare spullen, zoals lijm, verf etc. uit de winkel verwijderen!"