• cara yuan

Vlaggen en plakken voor nieuwe woning

NIEUWKOOP "Hee buurman, jij ook hier? Ben je op zoek naar een nieuw huis? Heb je het niet naar je zin in ons buurtje?" Het antwoord was gelijk duidelijk: "We staan thuis voor een grote beslissing. Gaan we verhuizen naar een nieuw huis of blijven we in ons bestaande huis wonen? Als we er blijven wonen, gaan we groots verbouwen. Nieuwe keuken en een nieuwe badkamer en zo. Maar eerst maar eens kijken wat ze hier hebben te bieden." Dat hoorde je tijdens de informatiebijeenkomst Buytewech-Noord, die 10 januari werd gehouden in de Hoeve Rijlaarsdam aan de Nieuwveenseweg.

Cees Romijn

Het was er druk. Veel inwoners uit de verschillende kernen van de gemeente Nieuwkoop kwamen een kijkje nemen. Soms niet met verhuisplannen, maar meer uit pure nieuwsgierigheid. "Je wil toch wel weten wat er allemaal gebeurt in je directe woonomgeving. Nu kijken we dwars door de polder richting Ter Aar en Nieuwveen, maar dat gaat door dit plan echt veranderen", vertelt iemand uit de wijk Buytewech. "Oké, we wisten van tevoren dat het ging gebeuren, het gaat nu wel erg hard. Ik ben nieuwsgierig op welke manier de nieuwe woonwijk wordt ontsloten. Nu kan ik vrij makkelijk via de rotonde de provinciale weg oprijden, maar hoe gaat dat in de toekomst? De autoroute naar de scholen is een mooi voorbeeld hoe het niet moet." Een echtpaar uit Ter Aar: "Of wij op zoek zijn naar een nieuwe huis? Jawel, we wonen nu in een grote woonboerderij met drieduizend meter grond er bij aan de Oostkanaalweg. Dat wordt allemaal te bewerkelijk. Iets kleiner moet wel lukken in de nieuwe wijk, toch?"

De gemeente presenteerde op een slimme manier haar plannen voor de nieuwe woonwijk, waar ruimte is om 290 woningen te bouwen. Maar ja. Wat voor type woningen dan? Hoe moeten ze er uit zien? De belangstellenden konden via het plaatsen van vlaggetjes of het plakken van stickers aan geven wat hun voorkeuren zijn. Hoe zien de woningen en de woonomgeving er uit? Met wie en hoe wilt u samen leven in Buytewech-Noord? Wat betekent een duurzame woning en woonomgeving voor u? De medewerker van de gemeente gaf hier en daar nog een kleine toelichting. Voordat er een besluit werd genomen werd er nagedacht en met anderen even over gepraat.

Wilt u een eigen tuin of een gezamenlijke tuin? Wilt u een dakterras of een balkon? Wilt u samen tuinieren of samen op de kinderen passen? Maar ook op het gebied van logistiek. Wat doen we met uw pakketje? Ophalen bij een pick-up point? Wilt u openbaar vervoer? Hoe denkt u over een fietssnelweg? Zonnepanelen of energieopwekking via een windmolen?

Met de resultaten van de vlag- en plaksessie gaat de gemeentelijke projectgroep Buytewech-Noord de volgende stap maken om verder vorm te geven aan de nieuwe wijk. In de volgende sessie zal men de resultaten van deze inventarisatie presenteren en aangeven op welke manier de nieuwe woonwijk op uw woonwensen aansluit. Die bijeenkomst vindt al op korte termijn plaats, namelijk op woensdag 31 januari.