• Robert Joore

Twee winnaars Rabo Bezoekers Publieksprijs

NIEUWKOOP De Rabo Bezoekers Publieksprijs kende dit jaar twee winnaars. Samen met de Rabo Online Publieksprijs werd deze prijs zondag 12 november in

Galerie Hoeve Rijlaarsdam uitgereikt door Mariella Hoogenboom, manager Vestigingen van hoofdsponsor Rabobank Groene Hart Noord.

Waren de Groene Hart Kunstprijzen 2017 die op 20 oktober zijn uitgereikt het resultaat van de uitslag van de professionele jury, de afgelopen drie weken was het de beurt aan het publiek. Tot zaterdag 11 november 17 uur kon het publiek zelf stemmen voor de beide Rabo Publieksprijzen: een bezoekers en een online prijs.

De bezoekers aan de expositie in Hoeve Rijlaarsdam konden een stembiljet invullen of via de website stemmen. Van de ongeveer 1.200 bezoekers leverden 638 bezoekers een ingevuld stemformulier in; op de website werden in totaal 4.148 digitale stemmen geteld.

BEZOEKERS Het publiek koos ook dit jaar weer andere winnaars dan de jury. De Rabo Bezoekers Publieksprijs kent voor het eerst in zijn 8-jarige bestaan een gedeelde eerste plaats. Er zijn namelijk twee winnaars: José Wester en Eric Kerkvliet. De Bezoekersprijs bedraagt 500 euro en moet door de winnaars gedeeld worden.

José Wester uit Woubrugge en Eric Kerkvliet uit Leiden behaalden elk 37 stemmen. Jose Wester leverde een magisch realistisch kunstwerk in, getiteld Verborgen. Haar motivering: "Restant Groene Hart past langzamerhand in de 10 vakken van een bijna overbodig geworden doos, maar wordt door enkele veenbewoners in eiligheid gebracht." Zij zette zeer gedetailleerd een eierdoos, voortgetrokken door libelachtige insecten, op het doek.

Eric Kerkvliet kwam met een ruimtelijk realistisch olieverfschilderij, met trompe l'oeil effect: Het Groene Hart - een Omsloten Juweel. Een prachtig weids landschap met mooi wisselend licht en boeiende luchten, met op de achtergrond de opdringende urbanisatie.

De tweede prijs ging met 26 stemmen naar Simone Verlaan uit Alphen aan den Rijn, met haar schilderij/sculptuur Zoals het is. Het verbeeldt de aanpassing door de mens van het landschap door de creatie van een plek waar nu niet inheemse Hooglanders leven…

De derde prijs met 24 stemmen ging naar Hugo de Haan uit Bodegraven, met zijn schilderij Winterlicht: een sprookjesachtig sneeuwlandschap met lage horizon, en imposante winterse wolkenluchten.

ONLINE De Rabo Online Publieksprijs werd gewonnen door Erik van Elven uit Waddinxveen en ook hij won 500 euro. Tot de op de laatste dag werd er op de website druk gestemd voor de nummers 1 en 2, maar uiteindelijk is Erik van Elven met 575 stemmen als winnaar uit de bus gekomen met zijn olieverfschilderij op dibond Koetjes aan de Machinesloot: een typisch Hollands weidelandschap met koeien, gras en water, een symbool van rust en ruimte.

Tweede werd, met 476 stemmen, Sylwia Schongart uit Woerden; met haar object uit glas, hout en keramiek verbeeldt zij de Symbiose tussen licht, leven en landschap.

De derde prijs ging met 266 stemmen naar Loes Smit-van Zwieten uit Alphen aan den Rijn.

De Groene Hart Kunstprijs expositie van de ingezonden 156 kunstwerken in Galerie Hoeve Rijlaarsdam loopt tot en met vrijdag 24 november.

www.groenehartkunst.nl.