Twee beeldhouwers en een tekenaar in Reghthuys

NIEUWKOOP Kunstgenootschap 't Reghthuys in Nieuwkoop heeft weer een bijzondere combinatie van kunst binnen haar muren weten te krijgen voor de februari expositie: twee beeldhouwers, Menno en Monique Veenendaal en beeldend kunstenaar en illustrator Redmer Hoekstra.

José Vlug

Zaterdag 10 februari opent kunsthistorica Claire Nelissen de expositie. Zij neemt haar toehoorders mee naar 1628, het jaar waarin het Reghthuys werd gebouwd en roept beelden op van al die schuifelende voeten die hier in bijna 400 jaar over de vloer zijn gegaan en de mensen die dezelfde ruimte hebben gevuld en gebruikt voor allerlei doeleinden.

'Deze expositie gaat over ruimte. Wat doen wij met de ruimte om ons heen en wat doet de kunstenaar met dit begrip?'

De wanden van het Reghthuys zijn voor de surrealistische tekeningen van Redmer Hoekstra, die associeert op vorm, betekenis en werking. In fijne arceringen, veelal in grijstinten, maar soms ook met kleur en uiterst gedetailleerd maakt hij wonderlijke combinaties van realiteit en fantasiewereld . Vol verbazing blijf je naar zijn tekeningen kijken en je doet steeds nieuwe ontdekkingen. Een weelderige baard, waar allerlei dieren uit te voorschijn komen: een vos, een das en een schaap. Ook is er het hoofd van Beatrix, met in haar kapsel een honingraat en een handdruk met paardenhoofden als duim.

Monique Veenendaal en Menno Veenendaal zijn een echtpaar en beide beeldhouwer. Zij hebben ieder hun eigen atelier. Hun gedeelde passie voor het ambacht van beeldhouwer heeft voordelen. Zij kunnen elkaar inspireren en ook kritisch naar elkaars werk kijken. Samen hebben zij in Frankrijk groepslessen beeldhouwen georganiseerd en zelf les gegeven.

In 't Reghthuys laat Monique Veenendaal kleine figuratieve en semi-abstracte mensfiguren zien. Zij stralen liefde, geborgenheid en intimiteit uit en dat is precies wat Monique in haar werk tot uiting wil brengen. 'De laatste tijd maak ik oervormen in abstractie en daarin kun je je emoties laten zien. Ik werk nu aan een trilogie, Circle of Life. Het gaat over vasthouden, hechten en loslaten.' Één van de bronzen beelden uit deze reeks staat in het Reghthuys en komt daar prachtig uit in de ruimte.

Voor Menno Veenendaal, die naast beeldhouwer ook beeldhouwdocent is, is het maken van portretten een specialisatie. 'Het is fascinerend om daarmee bezig te zijn.' Hij heeft bekende Nederlanders geportretteerd; in het Reghthuys is onder andere Bernlef in brons te zien. Veenendaal vertelt: 'Het komt voor dat mensen in tranen zijn als het portret klaar is. Een kop vertelt werkelijk veel van iemand. Kunst moet voor mij emotie zijn.' Bijzonder is het beeld 'Onzegbaar' met een opengesperde mond en een luisterend oor op afstand.'Hierover zegt hij: 'De woorden willen niet uit de mond komen. Sommige dingen zijn te moeilijk om uit te spreken.'

De expositie is nog te bezoeken op zaterdag 17 en 24 februari en zondag 18 en 25 februari van 13.00-16.00 uur.