• Iris Versteeg

Tricinium zingt de Passion

Loek Sassen

LANGERAAR Johann Sebastian Bach, de Duitse componist die leefde van 1685 tot 1750, componeerde in zijn leven meerdere Passions, waarvan er twee bewaard zijn gebleven: de Matthäus - en de Johannes Passion. De Matthäus Passion is voor veel mensen de bekendste van de twee. In Nieuwkoop is kamerkoor Tricinium echter al vanaf november vorig jaar bezig om te oefenen op een uitvoering van de Johannes Passion, het lijdens- en sterfverhaal, zoals beschreven in het evangelie van Johannes. De uitvoering staat gepland voor zaterdag 24 maart om 20.00 uur in de H. Adrianuskerk in Langeraar.

TALENTOPLEIDING Het geheel staat onder leiding van Johan de Keizer, die het koor destijds (1990) heeft opgericht, oorspronkelijk gericht op drie verschillende stemmen. Het koor geniet nu vooral bekendheid vanwege de klassieke muziek die zij op bijzondere wijze ten gehore brengt.

Behalve aan het kamerkoor geeft de Keizer leiding aan kleinkoor Marcando (1993), een talentopleiding voor dames in de leeftijd tussen 18 en 30 jaar, die vierstemmig zingen met een repertoire uit klassieke, jazz- en moderne muziek en veel aandacht voor stemgebruik, klankkleur en ontwikkeling van de stem.

Dirigent de Keizer heeft gekozen voor uitvoering van de Johannes Passion omdat de muziek wat levendiger en lichter is met typerend snelle 'loopjes'. ,,Bovendien is deze Passion beter geschikt voor kleine koren, zoals wij", zegt de Keizer. ,,En: de muziek van 295 jaar geleden is vandaag de dag nog actueel, en dat geldt ook voor de spottende protesten van het volk en de arrogante discussie tussen Pilatus en Christus."

BESTUURSLID Christiane Valentijn zegt: ,,In het lijdensverhaal zitten zoveel herkenbare emoties, zoals: verdriet, schaamte, verraad en schuld en berouw, die ook voor mij, als niet-gelovige, toch erg herkenbaar zijn."

SOLISTEN Tijdens een van de de laatste repetities voor de officiële uitvoering krijgt het koor nog extra instructies van alt-soliste Yvonne Kok. Jaco Kruijswijk begeleidt het koor gewoonlijk op de vleugel, maar tijdens de uitvoering in de Langeraarse kerk speelt Eric Jan Joosse op het orgel; Martha Bosch zingt solo als sopraan en de bassen Daniël Vecht en Robert Jan Agricola zingen de rol van Pilatus en Christus. Richard Prada zingt als de Evangelist, maar als tenor ook de beroemde aria: 'Erwäge'.

VOORVERKOOP Toegangskaarten zijn in de voorverkoop à 16 euro te koop bij onder andere Primera in Ter Aar en Nieuwkoop, Bloemenwinkel Your Illusion in Langeraar en Haasbeek in Alphen aan den Rijn.

In de kerk kosten de kaarten 17,50 euro en voor de jeugd tot en met 16 jaar, (via de koorleden): 10 euro.