• Iris Versteeg

Thijs Wijfje en Corrie Lek 60 jaar getrouwd

NIEUWKOOP "Het geheim van een lang huwelijk? Nou, dat zal ik je vertellen", zegt Thijs Wijfje (88). "Het is eigenlijk heel simpel. Niet scheiden, gezond blijven en gewoon doorgaan." "Ach, zit je weer te kletsen?" zegt Corrie (86 jaar). "Als Thijs op zijn praatstoel zit, dan komen de verhalen heel gemakkelijk los."

Cees Romijn

Wijfje was in zijn werkzame leven aannemer van heiwerken. Eerst samen met broers en later als zelfstandig ondernemer. Het heibedrijf is nog steeds gevestigd in Korteraar. Het huis van Thijs en Corrie staat ook aan de Korteraarseweg. "Jongen, een derde van de huizen in Ter Aar staat op palen die ons bedrijf er in heeft geslagen. Maar we hebben ook kilometers damwand geslagen, hoor." Corrie, met een lachje: "Toen Thijs nog werkte, had hij een zware vorm van PHPD." Als antwoord op mijn vraag wat dat precies inhield: "Pijntje hier, pijntje daar!"

Toen Thijs nog werkte hadden Corrie en hij weinig tijd om ruzie te maken met elkaar. Thijs maakte heel lange werkdagen en Corrie zorgde dat het gezin optimaal bleef draaien. 's Avonds werd samen de administratie gedaan en dan werd het al gauw tijd om naar bed te gaan.

Thijs heeft Corrie leren kennen in de 'supermarkt voor vrouwen', zoals hij dat zelf met een grijns zegt. "Dat was in Langeraar in het gebouw van de kerk. Nu staat het gebouw Parola daar'. Als hobby vindt hij muziek leuk. Hij speelde trompet bij de plaatselijk muziekvereniging. "Vijfentwintig jaar was ik daar lid van." Ook zong hij in het zangkoor.

Toen Wijfje 58 werd, stopte hij met werken. Tijd om leuke dingen te doen. Ze bouwden een busje om tot camper en reden door veel landen van Europa. Daarna werd een aantal oostbloklanden aangedaan. Tot drie keer toe vlogen ze de Atlantische Oceaan over om daar rond te trekken. "Dat deden we in een campergroep van de ANWB. Ik spreek geen woord buiten de deur, maar als je netjes brutaal bent, kom je ver, blijkt."

Aan het eind van het gesprek wordt een beker met medailles op de tafel gestort. Verschillende grote schaatstochten, waaronder de elf steden van Friesland. Dat was in 1963. "Dus onze kleindochter Melissa heeft het niet van vreemden, dat schaatsen", zegt Corrie trots. Thijs: "Leuk hoor, die medailles, maar mijn grootste trofee is toch Corrie!".