• Ook het organiserende korps Drum- & Showband Dice Musica ’83 laat van zich horen bij de Taptoe.

    Iris Versteeg

Taptoe groot succes

TER AAR Familieleden van de organiserende vereniging Dice Musica ’83 begeleiden de verschillende deelnemende muziekkorpsen, afkomstig uit alle windstreken van Nederland: van Sassenheim tot Vught, door de straten van Aardam, gestart bij sporthal de Vlinder, naar het Lindenplein, waar de taptoe begint en een groot deel van het in groten getale toegestroomde publiek een plekje op de tribune probeert te vinden.

Loek Sassen

Dat lukte Bart Kroon met zijn vrouw en twee kleinkinderen niet. ,,Maar dat is niet zo erg, want we kunnen toch niet de hele avond blijven, de kleintjes moeten zo naar bed”, zegt hij. Patrick van der Vlugt, organisator van de Taptoe en lid van Dice Musica, zegt: ,,We hebben hulp van ruim 20 vrijwilligers, als begeleider en aanspreekpunten voor de korpsen, om het verkeer te regelen.”

Bijzonder is de entree op het plein van drie korpsen, Drumfanfare Jong Leven, Crescendo en Dice Musica, die gezamenlijk en door elkaar als één grote band het plein opkomen. ,,We hadden wel ieder afzonderlijk geoefend, maar nog niet met elkaar, dus dat was best wel even spannend,” zegt Patrick. Het publiek reageert enthousiast.

Enige verwondering, als slechts één drummer van het Regiment van Heutsz uit Vught het plein betreedt. Als hij voorzichtig begint, verschijnt al snel het volledige korps, om hem te helpen in de uitvoering. De speaker vraagt speciale aandacht voor de jeugdige spelers. De speaker vertelt, dat het jeugdige drumkorps van Dice Musica in slechts drie weken, onder leiding van Arjan Ran, speciaal voor deze avond, een nummer heeft ingestudeerd en graag laat horen.

Hans Mank, gezeten op een prominente plek, hoog op de tribune: ,,Ik was met name onder de indruk van jeugdband Adest Musica uit Sassenheim: zo jong allemaal en hartstikke mooi!"

De Flora Band uit Rijnsburg, die in 2017 kampioen werd op het Wereld Muziek Concours, gaf een show van formaat. Een bezoeker: ,,Een schitterende show door een groot korps, heel strak uitgevoerd." De EHBO-er hoefde slechts één keer op te treden: een speler had die dag ook 60 km gewandeld en liet even een blaar doorprikken.

Bijzonder was het optreden van Petrouschka Verdouw van Dice Musica, die met haar trompetspel, staande op een balkon boven de winkels, het signaal 'de Tap toe/dicht' inleidde. Behalve haar muziek was het muisstil op het plein, tot het applaus losbarstte en iedereen ging staan voor de grote finale met het Wilhelmus.

Caroline Westhoff uit 's Gravenzande was vorig jaar een van de deelnemers met Showorkest Delft en neemt nu een kijkje bij haar echtgenoot, die bij de Flora Band speelt. ,,Het is een erg leuke avond met veel variatie en ik vind het heel bijzonder, dat zo'n klein dorp ieder jaar weer een taptoe kan organiseren!"