• De leden van Nino na de clubkampioenschappen 2018

    eigen foto

Schaatstrainingsgroep Nino

NIEUWKOOP In de serie Mijn Club maakt de reporter van het Witte Weekblad een zwerftocht langs de verschillende clubs in de gemeente Nieuwkoop. Deze week praat hij met Taco Wansinck en Koen Lemmers over schaatstrainingsgroep Nino.

Loek Sassen

Voorzitter van schaatstrainingsgroep Taco Wansinck (41) is geboren en getogen in Nieuwkoop, maar woont nu in Alphen aan den Rijn. Aan tafel zitten Taco en Koen Lemmers (23), een van de 20 trainers. Taco: ,,Koen is één van de jonge leden, die binnen de club erg actief zijn." Koen vertelt dat hij al sinds zijn achtste jaar schaatst. Taco: ,,De 'oude' gemeente Nieuwkoop kent drie ijsclubs: IJsvermaak Zuideinde, Nieuwkoopse Landijsbaan en IJsclub Noorden. Zij besloten, toen de Kunstijsbaan in Utrecht (1969) werd geopend, de krachten te bundelen en een trainingsgroep op te richten: Nino was geboren. Wij schaatsen in Utrecht vanaf half oktober tot eind maart op de overdekte kunstijsbaan. De club telt nu een kleine 200 leden, de jongste is 6 en de oudste inmiddels 78. We kennen vier leeftijdsgroepen: de jeugd van 6-7 tot en met 12 jaar, de junioren van 13 tot 18 jaar, de senioren en 'de masters", die vroeger de veteranen werden genoemd. Globaal hanteren we bij de training de volgende indeling: de jeugd, die op zaterdagmiddag traint, en een trainingsgroep op zaterdagmorgen en de trimmers op zaterdagmorgen en woensdagavond."

PLEZIER ,,We hebben binnen de club wel enkele goede talenten maar of die de top bereiken, is afhankelijk van veel factoren," zegt Taco. Koen: ,,Het gebeurt wel, dat leden het niveau van onze club overstijgen en dan gaan trainen bij een gewestelijke selectie, maar toch lid blijven van Nino.
Taco: ,,Kenmerkend voor onze club is, dat hele families; vader plus moeder en alle kinderen van het gezin lid worden (en blijven) van Nino. Hij (Koen) hoort bij een echte schaatsfamilie."
Koen: ,,We besteden veel aandacht aan de jeugd met de nadruk op het maken van plezier: want met plezier in het schaatsen, worden de prestaties 'als vanzelf' beter."

GEZELLIGHEID Taco: ,,We maken met hulp van twee dames in onze vereniging, een beleidsplan voor de toekomst. Zij hebben onderzocht wat de leden eigenlijk willen en wat we nog meer kunnen doen om onze leden te binden en hoe we op den duur een echte vierseizoenenvereniging kunnen worden. Je ziet het bij de sportscholen, die groeien als een tierelier, omdat men daar altijd op een zelf-gekozen moment kan sporten."
Koen: ,,Een reden om lid te zijn, zit in het clubgevoel, de saamhorigheid, de gezelligheid en de geschoolde trainers. We laten jonge trainers ook graag samenwerken met senior-trainers.
Met 'nieuwe' kennis van jonge mensen en de ervaring van de senioren komen we tot betere resultaten. En we geven natuurlijk advies over de uitrusting (type schaatsen) die op een zeker moment voor kinderen het beste zijn. Maar of je dan op avond een wereldrecord hebt gereden, zestig rondjes hebt gedaan of 'maar' zes: dat is helemaal niet belangrijk; als je het maar naar je zin had! Doe lekker mee, iedereen is welkom!"
Taco: ,,Binnenkort krijgen we nieuwe clubkleding en dankzij een bijdrage van het Rabo-coöperatiefonds konden we alle jeugdleden afgelopen seizoen al een nieuwe helm geven."
ZOMERKAMP Hij vervolgt: ,,Zelf maak ik al deel uit van een vaste groep sinds mijn zestiende; we gaan bij elkaar op verjaardag, op vakantie en bijvoorbeeld ook wel eens samen barbecueën.
We gaan twee keer per jaar met een grote groep 'op vakantie', op Zomerkamp, als Thialf in Heerenveen voor drie weken 'zomerijs' heeft. We slapen dan in een jeugdherberg in Grauw: twee keer per dag schaatsen en doen ook andere leuke dingen: zwemmen en varen.
En voor het Herfstkamp verblijven we in Enschede: één grote groep vrienden met elkaar.
In de zomer doen we veldtraining op het gras van de Nieuwkoopse Landijsbaan, skeeleren op de baan in Kudelstaart en op vrijdagavond, in samenwerking met RTCN: met elkaar op de racefiets !"
Koen: ,,Het is de bedoeling, dat ieder dan met een tevreden gevoel thuis komt, dus we passen de snelheid aan op het gemiddelde in de groep. We organiseren ook het vervoer naar de skeelerbaan in Kudelstaart: met personenbusjes, dat geeft een gevoel van 'een schoolreisje'.
Wat wij eigenlijk willen: Elke inwoner van Nieuwkoop en Noorden in aanraking brengen met schaatsen. En als we kunnen samenwerken met andere verenigingen om dat doel te bereiken, dan doen we dat! Dat past trouwens ook in de visie van de gemeente."

VOLGENDE De heren noemen voor de volgende editie: John Boere, lid van Nino en tevens voorzitter van muziekvereniging Eensgezind in Nieuwkoop.