• Iris Versteeg

Rita en Jos 60 jaar getrouwd: 'Het voelde als emigreren'

NIEUWKOOP Rita Hijlkema (85) werd geboren in Amsterdam-Noord en groeide daar met haar zeven broers en zussen op; in een erg klein huis. Dat was ook de reden dat zij en een zus naar de St. Antonius kweekschool in Dongen werden gestuurd; daar was een internaat bij. Rita kon, direct nadat ze in 1953 haar Akte van Bekwaamheid als Onderwijzeres behaalde, aan de slag op een lagere school in Diemen.

Paul Mons

Jos Verberne (87) groeide op in Diemen in een gezin met zeven kinderen. Zijn eerste baan was bij een Handelsdrukkerij in Amsterdam, waar hij letterzetter was. Zijn zus ging met vrienden op Koninginnedag de stad in en zij haalden Jos, die zat te lezen in de tuin, over om mee te gaan. En daar was Rita! Het duurde niet lang voordat de vonk voor altijd oversloeg bij het jonge stel; op de Bloemenmarkt.

Op 31 oktober 1958 werd het wettelijk huwelijk van Jos en Rita voltrokken en op 30 december van dat jaar trouwden zij voor de kerk in Diemen. Dat gebeurde niet, zoals gebruikelijk was, in de woonplaats van de bruid, omdat haar ouders geen toestemming voor het huwelijk hadden gegeven.

Een woning was niet gemakkelijk te vinden, maar uiteindelijk kwamen ze in de Karekietstraat in Nieuwkoop terecht, waar net gebouwd werd. Jos: ,,Het voelde als emigreren, maar we hebben er nooit spijt van gehad." De bruid ging werken op de H. Hartschool, later De Klimop, in Nieuwkoop en wordt nog regelmatig herkend en gegroet door oud-leerlingen. De bruidegom werkte bij een aantal dagbladen en kwam na het behalen van verschillende vakdiploma's ten slotte als planner bij Johan Enschedé in Haarlem terecht.

Het diamanten bruidspaar kreeg vier kinderen, waarvan er één helaas na twee dagen overleed. Op 31 oktober vieren zij een mis en volgt er een lunch, een rondvaart en een diner bij Tijsterman. In het voorjaar staat er nog een gezellig dagje uit met de klein- en achterkleinkinderen op het programma. Ondertussen geniet het paar van lange avonden (,,We zijn echte nachtbrakers, hoor!"); zij bij de televisie en hij aan de computer om een prachtig fotoboek van hun zesde reis naar Lourdes te maken.