• Vrijwilligers helpen bij kleine reparaties van huishoudelijke apparaten.

    Rob Joore

Repaircafé in Kaleidoskoop

NIEUWKOOP Al voor de tweede keer organiseerde Gilde Nieuwkoop het Repaircafé in de bibliotheek van Kaleidoskoop. In principe steeds op de derde maandag van de maand van 14.00 tot 16.00 uur. Deze maand was echter uitgeweken naar 14 mei.

Loek Sassen

Corrie Korbee van Gilde Nieuwkoop vertelt: ,,Overal in Nederland verschijnen steeds meer Repaircafés. Het is een trend geworden, want steeds meer mensen vinden ook, dat we te ver zijn doorgeschoten in de wegwerpmaatschappij. Repareren past in het terugdringen van de afvalberg. We werken met een groepje vrijwilligers, die kennis, kunde en hun handigheid inzetten om samen dingen te repareren. Het kan ook mensen verbinden, er ontstaat een soort 'sociale cohesie' als je later op straat iemand weer tegenkomt, die pas nog je stofzuiger heeft gerepareerd. En we slaan twee vliegen in één klap door te combineren met Digi café, waar mensen met al hun vragen op gebied van computer, smartphone en tablet terecht kunnen."

Bep Kuijf (79) is een van de vrijwilligers, die komt helpen in het Repaircafé. ,,Alles, als er maar schroefjes en knoppen aanzitten, want van computers heb ik niet zoveel verstand. Ook naaimachines zijn een vak apart. Soms kunnen we hier in de bieb ook op Youtube zoeken, hoe iets in elkaar zit en gerepareerd kan worden. We hebben ook vrijwilligers, die juist erg handig zijn op gebied van houten speelgoed bijvoorbeeld. Met elkaar komen we vaak een heel stuk verder, maar je moet ook weleens durven zeggen, dat je ergens geen kaas van gegeten hebt en verder niet kan helpen. We zoeken nog meer helpers, bijvoorbeeld voor het repareren van een schermpje van een iPhone. Ik heb in mijn leven altijd veel 'geprutst' en geknutseld. Ik had in mijn vorige huis een garage van wel vijftig vierkante meter, helemaal vol met gereedschap en onderdelen, maar toen we zijn verhuisd naar een appartement, moest ik het meeste wegdoen. Maar ik vind het echt hartstikke leuk, als een lampje het onverwachts toch weer gaat doen! Soms moet je eerst een paar apparaten (bijvoorbeeld Senseo of waterkoker} uit elkaar halen om te zien hoe het werkt."

Corrie: ,,Reparatie is in principe gratis, er staat wel een pot voor een vrijwillige bijdrage voor de koffie en thee. En nieuwe onderdelen moeten de mensen zelf bestellen en meebrengen. Want soms valt de prijs erg tegen en dan zouden wij onverwachts met dure onderdelen blijven zitten", zegt Bep.

Loes Dengering is ingeschakeld voor 'eenvoudige naaiklusjes'. Zij bracht zelf een naaimachine mee, die van haar schoonmoeder was. ,,Maar hij doet het niet zo goed, dus misschien kan iemand er straks wel even naar kijken?"

Mevrouw Chatlein komt met een buxusknipper en Bep komt, na enig speurwerk tot de conclusie, dat de motor is doorgebrand en niet meer gemaakt kan worden, ,,Nou ja, aan alles komt een einde, dan sparen we maar voor een nieuwe", zegt ze.

Bep: ,,Soms is het voor de mensen prettig te weten, dat iets niet meer gerepareerd kan worden." Een mevrouw komt voorzichtig aanlopen en haalt een schemerlamp uit de tas, ,,Kan iemand hier ook een nieuwe stekker aan zetten?" Het is vlug klaar: ,,Wilt u de oude nog terug?" ,,Nee, bewaar die maar als relikwie", zegt zij.