• De jongens van de klas van 1955 zijn inmiddels zeventig en hebben veel om over te praten.

    Eigen foto

Reünie eerste klas van 1955

LANGERAAR Een viertal klasgenoten hebben voor zaterdag 10 november een reünie georganiseerd. Zij zaten in 1955 met 45 jongens in de eerste klas van de lagere school (St. Jean Baptiste de la Salle) in Langeraar.

Loek Sassen

,,Wij kregen, ongeveer 3 jaar geleden, een klassenfoto van de eerste klas in handen en toen begon het direct te kriebelen. Dit jaar worden we allemaal 70 en dat leek ons een goed moment om een reünie te organiseren om eens te horen, wat er van ieder is geworden", zegt Harrie van der Hoorn, die met Louis Hoogervorst, Ted Hijdra en Hans Hoogervorst de stuwende krachten zijn achter de organisatie. ,,En niet te vergeten: Leonard van Kessel, die veel werk deed om alle adressen te zoeken. Ééntje (Jos Elbers) is verhuisd naar Frankrijk. Hij heeft, met veel moeite, iedereen kunnen vinden en we verwachten nu 33 klasgenoten. Sommigen zijn al gestorven en enkelen wilden, om verschillende redenen, niet komen", zegt Ted. ,,We zijn allemaal begonnen op de bewaarschool Sint Rafaël bij zuster Zeveriana. Daarna naar de lagere school. De jongens en meisjes werden in aparte klassen geplaatst, dat was gewoon in die tijd", zegt Hans Hoogervorst. ,,En wat leuk is: ook meester Lagerberg (86) komt naar de reünie. Hij had hier destijds, na de kweekschool, zijn eerste baan. In de tweede en derde hadden we meester Hoogenboom, in de vierde Piet van Ruiten, toen meester Groenewegen en in de zesde meester Zwirs."

De meesten gingen daarna naar de tuinbouw- of technische school; doorleren was er meestal niet bij. Hans Hoogervorst: ,,Ik ging naar de mulo in Nieuwkoop, maar mijn eerste rapport leek 'de toto' wel: allemaal drieën, dus dat duurde niet zo lang!" Louis: ,,De meeste oud-klasgenoten kom je nog wel eens tegen, omdat ze in of rondom Ter Aar zijn gebleven, als kweker, ondernemer of in de bouw. En de anderen? Dat horen we zaterdag; we verwachten iedereen om een uur of 3 in Parola, er is geen muziek, want er valt genoeg te praten. Leonard is handig met foto's en de computer en hij maakt een mooie presentatie van oude foto's", voegt hij nog toe.