• Hilarische taferelen kunnen niet uitblijven bij het spel van Piccolo.

    Iris Versteeg

Piccolo speelt Rika Rommeltje in Parola

LANGERAAR Toneelvereniging Piccolo in Langeraar speelde zaterdag 7 april haar eerste uitvoering van de klucht Rika Rommeltje. Op vrijdag 13 en zaterdag 14 april om 20.15 uur wordt de voorstelling nog een keer gespeeld in Partycentrum Parola in Langeraar.

Loek Sassen

Marga Schreuder is voorzitter van de toneelvereniging en speelt een hoofdrol; die van Rika, een niet zo nette vrouw. Rika woont samen met haar enigszins onnozele dochters Fokje en Letje in een nogal slordige huishouding. Haar dochters hebben geen werk en zijn tamelijk wereldvreemd. Maar Rika beschermt haar dochters boven alles. Een maatschappelijk werkster ( door Ellen Beuk) probeert haar op andere gedachten te brengen en praat over geld verdienen door te werken, over verkering en de disco. Als een buurman hiervan hoort geeft hij ze de raad om dan maar eens een advertentie in de krant te zetten om contact te krijgen met jongens. Dan gaat het helemaal mis en de advertentie geeft een hoop consternatie.

Martin Hijdra speelt de rol van Jan, de huishoudelijke hulp: ,,Piccolo, ontstaan uit 'De Aarkanters' bestaat nu 35 jaar en ik doe al mee vanaf het begin, na ook nog een tijdje in Lisse gespeeld te hebben. ,,De laatste oefenavonden 'doen' we altijd in Parola. Er waren gisteren tijdens de 'generale' vier bezoekers, die nog niets hadden gezien en die moesten hard lachen", zegt Marga, ,,dat is dan wel bemoedigend! De vorige voorstelling speelden we niet op het podium, maar op de vloer tussen de bezoekers. Dat was een bijzonder experiment, voor ons erg wennen, want je moest veel meer bewegen en losser spelen. Maar deze keer toch weer gewoon op het podium."

Martin: ,,Het is een grappig stuk, niet al te hoogdravend, want wij weten uit een enquête, dat onze bezoekers toch vooral een avondje willen lachen."

Marga: ,,Als de voorstellingen achter de rug zijn, beginnen we direct weer aan de volgende. De 'leescommissie' schrijft naar een uitgeverij en geeft aan, dat we een stuk willen voor x-aantal heren en x-dames. We hebben nu 25 leden, waarvan er 14 ook regelmatig willen spelen. De commissie kiest het stuk, dat het leukste en ook het beste uitvoerbaar lijkt. Toch komen we soms tot de conclusie, dat het niet lukt of toch niet zo leuk is en dan beginnen we gewoon weer opnieuw met een andere!" Het stuk is in drie bedrijven en in de pauze worden loten verkocht, waarvan de opbrengst is bestemd voor de toneelvereniging. Beide spelers willen niet teveel prijsgeven over het verloop van de voorstelling. ,,Maar het einde kent weer een verrassende wending", zegt Martin.

Fabiënne Heijns (18) speelt de rol van dochter Letje, maar heeft geen ambitie om in het toneel verder te willen groeien. ,,Ik ben nu klasse-assistent en vind het voorlopig nog leuk om voor de klas te staan."

Marga:,,Ik weet nog van de tijd, dat je soms 1,5 jaar moest wachten om mee te kunnen doen, maar nu zoeken we nieuwe spelers; ieder is vrij om eens te komen kijken bij één van onze oefenavonden in de 'oude kleuterschool' aan de Langeraarseweg." Dirk-Jan Hijdra bezocht de première en had een leuke avond: ,,Erg komisch, met een leuke verrassing aan het einde!"