• Iris Versteeg
  • Minna en haar dochter Milou trekken met de bal aan hun voet Europa door.

    Eigen foto

Over zalm en zoute drop

TER AAR De Kerstman woont er, de sauna is er helemaal hot en wie kent Nokia en de liften van Kone niet? Finland is ook van het WK Vrouwen sjouwen en van de duizend meren. Voetbalkunstenaar Jari Litmanen komt er vandaan en ook de Ter Aarse Minna Pieterse (47) is er geboren. Een vleugje Finland in het Groene Hart.

Paul Mons

Minna Lähteinen groeide op in het Finse Riihimäki, een stadje dat op zo'n zestig kilometer van de hoofdstad Helsinki ligt. ,,Mijn vader was leraar wis-, natuur- en scheikunde, mijn moeder werkte bij een bank. Alle vrouwen in Finland werken en de kinderen gaan dus allemaal de hele dag naar school, krijgen daar tussen de middag ook een warme maaltijd. Geen gezeul met kinderen van de ene opvang naar de andere. Er is in Finland een 'moederschapsverlof' dat wel drie jaar duurt en dan heb je ook nog baangarantie." Minna heeft twee jongere zussen, van wie er een in Oostenrijk woont. ,,Die heeft het beter gedaan dan ik, want zij woont lekker bij de sneeuw en kan skiën."

Over het Finse onderwijssysteem is Minna goed te spreken. ,,Leerlingen kiezen niet zoals in Nederland al op hun twaalfde voor een vervolgrichting, maar dat hoeft pas als ze 16 jaar zijn. Dat kan omdat de leerkrachten de opdrachten en de vakken afstemmen op de individuele leerling.

Naast het Fins, is Zweeds ook verplicht op de scholen. Door mijn kennis van de Zweedse taal kon ik trouwens makkelijker Nederlands leren, want veel woorden lijken erg op elkaar." Minna vertelt over de baantjes die ze in haar jeugd had: ,,Ik heb wel wegen geasfalteerd: twaalf uur per dag hard werken en geen tijd hebben om het verdiende geld uit te geven." Maar toen ze 19 jaar was en met een stel vrienden in november naar Gran Canaria op vakantie ging, veranderde haar leven drastisch.

TULPEN EN COGNAC Daar op Gran Canaria leerde ze de vijf jaar oudere Mark Pieterse uit Ter Aar kennen. De ontstane relatie ontwikkelde zich als een lawine, zo heftig en snel. ,,Een maand later kwam Mark al naar Finland. Hij paaide mijn moeder met tulpen en al gauw zat hij met mijn vader en de meegebrachte cognac in de sauna. Binnen een jaar woonden we in de Hoogerheijdestraat, naast het voetbalveld. Al snel voetbalde ik bij Iduna en ging ik negen maanden lang naar Nederlandse les. Daarna behaalde ik op de Haagse Hogeschool het diploma Facility Management. Toen wilde ik ook de Nederlandse nationaliteit aanvragen. Ik moest dus nog officieel inburgeren, taallessen gaan volgen en zo. Maar ik sprak al Nederlands, woonde hier al jaren en had hier al een HBO-opleiding gedaan. Na een hoop geregel van de gemeente bij het Ministerie van Onderwijs, kon ik gelukkig snel mijn Nederlandse paspoort en een bloemetje ophalen bij burgemeester Buijserd." Als er iemand stevig is ingeburgerd, dan is het Minna Pieterse wel. Je moet goed luisteren om een buitenlands accent te kunnen ontdekken. ,,Ik heb wel een beetje moeite met de- en het-woorden; is het nou de matras, of het matras?"

FINS LEREN Op 9 juli 2000 trouwden Mark en Minna in Finland, mede omringd door Hollandse familie en vrienden. Inmiddels wonen ze met hun dochters Maike (bijna 18) en Milou (13) aan de Aardamseweg. ,,Ik doe de administratie van InterieurVisie, de zaak van Mark aan de Industrieweg in Nieuwkoop. Maike spreekt een beetje Fins. Mark probeerde ook wat Fins te leren. Ik plakte op de koelkast (jääkaappi), de spiegel (peili) en overal een sticker met het woord in het Fins. Dat is dus niet gelukt. Fins is ook echt een moeilijke taal."

TAVV Voetbal was in Finland al een grote passie van Minna, maar ook nu nog. ,,Bij KDO in De Kwakel doe ik aan zaalvoetbal. Gelukkig hebben we bij TAVV in Ter Aar nu ook voor het tweede seizoen een damesteam (35+), dat zeven tegen zeven speelt. Een enthousiaste groep van zo'n twintig vrouwen. Daarnaast ga ik volgend jaar Pasen met het TAVV-meisjesteam van Milou mee naar de Spaanse Costa Brava, waar ze meedoen aan een groot internationaal toernooi. We proberen zoveel mogelijk geld bij elkaar te verdienen voor die reis. Op 8 november organiseren we een vijfgangendiner in stijl, waarvoor je je nog kunt aanmelden via Facebook. Maar we gaan ook auto's wassen, oliebollen bakken, we halen lege flessen op en lopen een folderwijk."

SALMIAKKI In haar huis is er veel wat herinnert aan haar geboorteland. Ze heeft, zoals de meeste Finnen, een eigen sauna en bij de inrichting van haar huis is veel hout gebruikt. In de huiskamer staat een enorme pot met drop. ,,Ja, Finnen zijn echte dropeters, zoute drop (salmiakki) dan hè, daar ben ik verslaafd aan." En vervolgens somt ze moeiteloos de lekkerste zoute dropjes van de firma Venco op. ,,Het blijft wennen, dat hier 's avonds warm gegeten wordt en niet 's middags. En dat er zo weinig vis op tafel komt. Wij aten in Finland bijna altijd vis; een hele zalm kost daar maar zestien euro. Ja en over andere verschillen… Nederlanders zijn socialer dan Finnen. Finnen zijn meer gesloten, moeten erg aan je wennen en komen niet zo makkelijk los.

Wat wij in de koffer mee terugnemen als we in Finland zijn geweest? Zoute drop, rendiervlees (poronliha) en vis (kala). En als we daarheen gaan nemen we altijd kaas, augurken en sterke drank mee." Voor de taalliefhebbers: juusto, suolakurkku en viina.