• Iris Versteeg

Oudste bewoner Nieuwkoop wordt 102

LANGERAAR In het restaurant van huize Aarhoeve viert Koos van Kessel zijn verjaardag op vrijdag 29 december; hij wordt vandaag 102!

Loek Sassen

Hij en burgemeester Buijserd zijn inmiddels 'oude bekenden', want het is al de derde keer dat de burgemeester hem op zijn verjaardag komt feliciteren. "Voor zover ik het weet, is hij de oudste in de gemeente Nieuwkoop", zegt de burgemeester.

Over 'Oud Worden', zegt de jarige zelf: "Tsja ik weet niet, gewoon alles met mate!" "Een actief leven en veel buiten werken" vult zijn zoon Leonard nog aan. "Hij was tot 1954 zelfstandig tuinder op de 'koude grond'."

In redelijk goede gezondheid - wel een beetje hardhorend - geniet Van Kessel, temidden van zijn kinderen en (achter-) kleinkinderen, andere familie, buren en bekenden, van alle aandacht vandaag. "Het is prima in de Aarhoeve, toch had ik nog liever in mijn eigen huis gewoond, maar ja, traplopen werd een beetje lastig, ik ging op m'n achterste naar boven", zegt hij.

Koos van Kessel werd geboren in 1915, aan het einde van de Eerste Wereldoorlog, als derde in een gezin van elf kinderen.

"Zijn vader werd ook 100; we zijn blijkbaar van een sterk geslacht!" zegt Leonard.

"Mijn vader schreef veertien boeken, over de geschiedenis van Ter Aar, de tuinderij, het bombardement van Rotterdam en over zijn acht kinderen. "Die heet '8 keer applaus' en vind ik zelf de mooiste!" zegt oudste dochter Elly. "En ik schreef alleen maar op, zoals ik het mij kan herinneren, zonder het mooier of spannender te maken", zegt de jarige job.

Elly: "Dat deed hij wel in het kinderboek 'Jas, Bas en Kas', een zelfverzonnen verhaal over drie boefjes, dat hij altijd vertelde voor het slapen gaan, als we dan met z'n allen in pyjama, op de rand van het bed zaten. Hij volgde 5 jaar geleden nog een cursus om te leren werken met de laptop, maar dat is het niet geworden. Hij kan zich tegenwoordig ook weleens ergeren aan het gebruik van mobiele telefoons in zijn gezelschap."