• Het geroezemoes verstomde en alle kinderen doken met hun neus in het boek.

    Iris Versteeg

Op avontuur met Otje de Otter

NIEUWKOOP De leerlingen van groep 3 van de Maranathaschool, De Rietkraag en De Zilveren Maan, kregen op 13 april het boek 'Op avontuur met Otje de Otter' aangeboden door oud-Maranathadirecteur Bram Poot. Het boek is een uitnodiging om de computer en de smartphone opzij te leggen en samen met Otje op ontdekkingstocht te gaan in de eigen omgeving. Inmiddels hebben ook de basisscholen van alle andere Nieuwkoopse kernen het boek ontvangen.

Paul Mons

ADEMLOOS Het kleurrijke boek bevat 50 opdrachten en is voorzien van prachtige tekeningen, waarin Otje de Otter de kinderen spelenderwijs laat kennismaken met de natuur. Toen alle kinderen het boek na een korte toespraak van Bram Poot in handen hadden, verstomde het geroezemoes en viel er in de aula van de Maranathaschool een ademloze stilte. Sommigen bladerden met open mond langs de opdrachten om een herbarium, een natuurschilderij, of een vetbollenfabriek te maken. Anderen bestudeerden de bouwtekeningen voor een insectenhotel, een windmolen, of een nestkastje. Die ademloze stilte van de kinderen was een regelrecht compliment aan het adres van de ook aanwezige Bert Post, de grote aanjager van dit project, en Anneloes Vennik (Natuurmonumenten) en Harm Begeman (IVN). Zij zagen hoe de kinderen zich met veel interesse verder verdiepten in de recepten met watermunt en brandnetels en zich vergaapten aan een slakkenrace, een wormenfabriek en de tekeningen van het wiebelende trilveen.

WEBSITE Het boek, met een enthousiast voorwoord van burgemeester Frans Buijserd, is stevig uitgevoerd, heeft een handige ringband en ook een uitvouwbare plattegrond van Groot-Nieuwkoop, die tegen een stootje kan. Er zitten opdrachten in die je in groep 3 kunt uitvoeren, andere zijn meer bedoeld voor de bovenbouw. En lente, zomer, herfst, of winter: in elk jaargetijde kunnen de kinderen met Otje op avontuur. De website www.otjedeotter.nl is inmiddels ook al in de lucht en nodigt je uit om je foto's, verhalen en ideeën te delen met de andere gebruikers en de samenstellers van het boek.

SAMENWERKING 'Op avontuur met Otje de Otter' kwam tot stand door een langdurige en creatieve samenwerking van IVN, Natuurmonumenten en diverse (oud-)onderwijsmedewerkers. Het is getekend door de Nieuwkoopse illustrator Mark Dolk. Door de financiële bijdrage van de gemeente, de provincie Zuid-Holland, Rabobank en Lionsclub Nieuwkoop kan het boek ook de komende twee jaar in groep 3 worden uitgereikt. Als je niet in groep 3 zit en je wilt tòch het boek hebben, dan kun je het voor € 14,75 kopen bij het IVN, Natuurmonumenten, of bij !Triggr.

VEROVEREN Nadat de otter de Nieuwkoopse wateren en gemoederen veroverde, dringt het diertje nu dus ook steeds verder de samenleving binnen.

De leerlingen van de basisschool zijn er blij mee. Het wachten is op de eerste bakker die ovenheerlijke otterkoekjes gaat bakken en de snoepwinkel waar je zelf je otterdropjes kunt scheppen.