Oh oh Ter Aar: XL Supermarkt in een polderdorp

TER AAR In het eens zo'n rustige dorp Ter Aar lijken nu op eens de remmen los te gaan. De veranderingen buitelen over elkaar heen. Vorig jaar was er grote consternatie over het afbreken van sporthal De Vlinder en de komst van Integraal Kind Centrum (IKC) en een fonkelnagelnieuwe sporthal er. Dat gaf al heel wat discussie. Alle Ter Aarse scholen krijgen een plekje in het nieuwe IKC. De kinderopvang en de buitenschoolse opvang komen er natuurlijk bij. Ook allerlei instanties die met jeugd hebben te maken komen ook naar het IKC. Nu al maakt het CDA zich al druk over de veranderende schoolroutes en verkeerstromen door de zo rustige Vosholstraat. Ook de hoogte van de nieuwe sporthal is al twee keer onderwerp van discussie geweest. De discussie over een nieuwe rotonde net voor de brug loopt nog en nu ineens is er het gerucht dat er een XL supermarkt kan komen achter de Intratuin aan de Kerkweg. Veel Ter Aarders reageerden met een 'kan-nie-waar-zijn'.

Cees Romijn

Vergunningen afgegeven In de meningsvormende raadsvergadering van donderdag 15 februari bleek dat het wel waar kan zijn. Achter de Intratuin mag wel degelijk worden gebouwd. In het bestemmingsplan is opgenomen dat er ruimte is voor nieuw te bouwen winkelruimtes voor detailhandel. Als nu wordt gezegd: 'Oh, maar ik heb altijd gedacht aan nieuwe tuinwinkels', dan werd men al uit de droom geholpen. Er is sprake van detailhandel. Het mogen dus supermarkten zijn. Het College van Burgemeester en Wethouders heeft in 2006 al vergunningen afgegeven. Dat is natuurlijk al minstens drie raadsperiodes geleden, er moeten nog raadsleden zijn die het meemaakte.

Crisis Na het jaar 2006 belandde Nederland in de economische crisis. Niemand dacht meer aan uitbreiden en vernieuwen. Eerder was het de keuze tussen pompen of verzuipen. De Nederlandse economie trekt weer aan. Het bedrijfsleven zit weer in de lift omhoog.

Goed plan/slecht plan Maar ja, wat kennelijk in 2006 een goed plan was, daar zijn nu veel belanghebbenden tegen. Voorzitter Erik Swaab sprak in namens de winkeliers: ,,Onze winkeliersvereniging Ter Aar maakt zich ernstige zorgen over het voortbestaan van hun nering als er 'over de brug' een XL supermarkt wordt gevestigd. Nu zitten de ondernemers rond het Lindenplein in de slipstream van Dirk."

Aantrekkingskracht ,,Dirk heeft een grote aantrekkingskracht op het winkelende publiek. De mensen die naar de super komen, kopen daarna ook in de andere winkels. Als er ´over de brug´ wordt gekocht, zullen de klanten hun winkels voorbij rijden. Dus de winkeliersvereniging is tegen" aldus Swaab. Ook de Verenigde Ondernemers Nieuwkoop (VON) is tegen de komst van een XL supermarkt.

Geheim Een deel van de correspondentie is opgenomen in de zgn. 'geheime stukken'. Wethouder Platen gaat de komende weken eens kijken van welke documenten de geheimhouding kan worden opgeheven. Dan krijgt iedereen zicht op wat is overeengekomen. Maar er zijn nu al geen misverstanden: die XL supermarkt kan er komen.