• Participe

NLDoet: 'Erica doet het vanuit haar hart'

NIEUWKOOP De handen uit de mouwen steken, wat doen voor een ander. Op 9 en 10 maart organiseert 'NLdoet' de grootste vrijwilligersactie van Nederland. En nodigt iedereen uit om de handen uit de mouwen te steken. Waarom zou je dat eigenlijk doen, iets doen voor een ander? Erica van Wijngaarden (42) vrijwilligster bij Participe, vertelt. ,,Ik wilde mij nuttig maken, en iets voor anderen kunnen betekenen en besloot vrijwilligerswerk te gaan doen." Dit idee en verlangen kwam spontaan uit Erica zelf. ,,Ik dacht, als ik ooit zelf in zo'n situatie kom dat ik hulp nodig heb, dan hoop ik dat ook dat iemand voor mij doet. Toevallig kwam ik in het lokale nieuwsblad een advertentie tegen van Participe met een oproep voor vrijwilligers."

GEWOON DOEN Enige tijd later zat ze aan tafel met Thécla Ammerlaan (Mantelzorgconsulent bij Participe) ,,Het gesprek was direct heel open en duidelijk. Thécla vertelde mij over een concrete hulpvraag waar ik mij voor in zou kunnen zetten. Namelijk het ontlasten van een echtgenote die als mantelzorger voor haar man zorgt met de ziekte van Parkinson." Toen bedacht Erica wel dat ze daarmee een verplichting aangaat. ,,Mensen rekenen op je bij dit soort vrijwilligerswerk. Het is toch een soort verbintenis. Na een maand belde Thécla om te kijken hoe ik erin zat. En heb ik besloten om het gewoon te doen."

DE KLEINE DINGEN Inmiddels is Erica al tweeënhalf jaar één dagdeel per week vrijwilliger bij het betreffende echtpaar. Ze hebben een band met elkaar opgebouwd. ,,Het klinkt cliché, maar het zijn de kleine dingen die het doen. De glimlach die meneer op zijn gezicht krijgt als hij me ziet, maar ook zijn vrouw die verse jus d'orange perst voor als we terugkomen van de wandeling. Het zijn hele simpele dingen, maar het is heel erg lief."

Erica gaat graag op bezoek – het is gezellig. ,,Hoewel meneer langzaam wat achteruit gaat en zijn gesteldheid erg wisselt, gaan we altijd wandelen met de rolstoel. Alleen als het heel slecht weer is, wordt het een autoritje – waar hij ook zichtbaar van geniet." Net als Erica: ,,Ik doe het vanuit mijn hart en het gevoel dat je voor een ander klaar wilt staan."

DOE MEE Zet u ook in als vrijwilliger. Neem contact op met Participe om te kijken wat uw mogelijkheden zijn om als vrijwilliger van start te gaan. Participe: 0172- 427500 of bekijk onze website via: www.participe.nu.