• De scholieren doen hun best op de blokfluit.

    Robert Joore

Muziek maken bij Crescendo

NIEUWVEEN Leerlingen van de basisscholen in Nieuwveen werden zondag 15 april uitgenodigd om met het jeugdorkest van Crescendo mee te spelen met de muzikale voorstelling 'Wieger wordt wakker'. Het muziekstuk wordt voor alle muziekverenigingen ter beschikking gesteld door de KNMO (de muziekkoepel voor instrumentale amateurmuziek in Nederland).

Loek Sassen

Jacqueline Kouwenhoven is bij muziekvereniging Crescendo coördinator in de jeugdcommissie: ,,Wat ik zelf speel? Niks! Ik ben via mijn zoon in contact gekomen met de muziek, maar kan zelf geen noot lezen. Doel van het project is, dat muziekverenigingen, zoals wij er een zijn, contact zoeken met basisscholen en kinderen proberen te interesseren voor het maken van muziek. En ik vind het zelf erg leuk om te zien, hoe kinderen muziek leren spelen. Je ziet: oud en jong helpen elkaar en iedereen gaat leuk met elkaar om. Het is echt een sociaal gebeuren. En het is echt niet alleen 'herrie maken'; muziek maken werkt ook positief op de motoriek en ontwikkeling van de hersenen; bovendien leren kinderen beter concentreren en te luisteren naar elkaar." Alle kinderen in de groepen 3, 4, 5 en 6 kunnen meedoen en krijgen de kans om te oefenen op een blokfluit met begeleiding door één van onze leden. De leerkrachten op school oefenen met de kinderen nog enkele liedjes om mee te zingen tijdens de uitvoering."

Bij aanvang van de voorstelling wordt het voor de deelnemende kinderen superspannend. Als Jacqueline het verhaal van Wieger vertelt, het licht enigszins dimt en de eerste tonen klinken, is het voor de meeste kinderen de allereerste keer dat zij optreden voor een volle zaal, weliswaar vooral familie, vrienden en bekenden, het is toch echt heel anders dan tijdens de laatste repetitie op vrijdag. Sofie van den Haak uit groep 3: ,,Ik vond het niet spannend, maar wel leuk!" En of zij later muzikant wil worden? ,,Dat weet ik nog niet!"

WORKSHOPS Om het programma, dat toegankelijk was voor alle kinderen binnen en buiten Nieuwveen, compleet te maken, organiseerde Crescendo ook nog diverse workshops: bugel of blokfluit spelen, componeren van een eigen muziekstuk of het bespelen van de boomwhacker.

BOOMWHACKER David Kuijken (20) uit Nieuwkoop is, naast zijn studie aan het conservatorium van Amsterdam, ook slagwerkdocent bij muziekvereniging DSS in Aarlanderveen. Vandaag geeft hij hier de workshop boomwhacker, een modern percussie-instrument: holle, plastic buizen, die ten opzichte van elkaar harmonisch gestemd zijn. De pijpen geven geluid, als die tegen elkaar, het lichaam of een ander voorwerp worden geslagen. De workshop begint met de warming up: ,,allemaal even springen om de spieren op te warmen. Met je armen in de lucht." De kinderen springen er even alle opgebouwde zenuwen uit en hebben dan alle aandacht voor de workshop.

HEKSENKETEL Als de voorstelling is afgelopen, mogen de kinderen nog even alle instrumenten van het orkest proberen en verandert de sporthal in een muzikale heksenketel; vooral het drumstel en de pauken zijn favoriet.