• Iris Versteeg

Mijn Club: De Bowlsjewieken

TER AAR In de serie 'Mijn Club' maakt de reporter van het Witte Weekblad een zwerftocht langs de verenigingen in de gemeente Nieuwkoop. Deze week komt Els van der Meer van bowlsvereniging De Bowlsjewieken in Ter Aar aan het woord.

Wie iets hoort of leest over een bowlsvereniging, denkt dan meestal aan bowling, het aloude spel 'kegelen', de sport waarbij je met een bowlingbal moet proberen tien kegels omver te werpen.

EDAMMER KAAS Bowls is echter een geheel andere sport: iedere speler moet proberen zijn/haar ballen zo dicht mogelijk bij een doelbal (de jack) te rollen. Bowls zijn niet helemaal rond; de vorm doet het meest denken aan een Edammer kaasje, waarbij het gewicht van de bal ongelijk verdeeld is: een kant van de bal is zwaarder, waardoor de bal bij het gooien als vanzelf in een bepaalde curve rolt.

Bowls lijkt wel enigszins op jeu de boules en koersbal, ofschoon de ballen voor deze balspelen wel gewoon helemaal rond zijn. Ook de ijssport curling, inmiddels door veel Nederlandse kijkers naar de Olympische winterspelen zeer gewaardeerd, lijkt enigszins op bovengenoemde balsporten. Afgezien van de bal, want bij curling wordt geschoven met een, op een fluitketel gelijkende steen van 19 kilo, die over het ijs naar de andere kant van de baan wordt geschoven.

DE VLINDER Het was Theo Teunissen, die in 1990 het initiatief nam om in sporthal de Vlinder een activiteit voor ouderen op te zetten. Al snel daarna richtte hij bowlsvereniging De Bowlsjewieken op. De naam vormt een samenvoeging van de betreffende sport en de wieken van de molens De Wip en De Vlinder, die ooit in Ter Aar hebben gestaan.

De vader van Els van der Meer was lid van het eerste uur en zij werd door hem gemotiveerd, eens mee te gaan. ,,Ik zag dat eerst niet zo zitten, ik was toen pas 35 jaar en daarmee veel jonger dan de gemiddelde speler." Toch kreeg zij de smaak te pakken en is sindsdien iedere week op de baan te vinden. Zij werd voorzitter, toen Teunissen in 2009 overleed, maar heeft het stokje inmiddels weer overgedragen aan Joke van der Kleijn uit Alphen aan den Rijn.

Sindsdien vervult zij de functie van secretaris. ,,Het is gewoon een heel leuke sport en je hebt spelenderwijs een paar uur lichte beweging; je loopt natuurlijk verschillende keren langs de mat van 30 meter om daarna weer in omgekeerde richting te werpen. Twee keer per jaar organiseren we een toernooi, waar ook spelers van andere verenigingen aan mee kunnen doen. Ieder vindt het wel leuk om te winnen, maar de gezelligheid en sociale contacten vinden we veel belangrijker! Na afloop drinken we met elkaar koffie aan de bar. Op 24 maart spelen we het Lentetoernooi in de Vlinder."

,,Als we een toernooi spelen, zijn we in het 'wit': een witte broek en - shirt. En 'thuis' op woensdagmorgen gewoon in je eigen kloffie. De meeste leden hebben eigen ballen, maar iemand, die het eens wil proberen, is altijd welkom en kan dan een setje van de vereniging lenen en eventueel later ook kopen voor een vriendelijke prijs. We spelen iedere woensdagmorgen 9.30 tot 11.30 uur. Op dit moment hebben we 26 leden met een gemiddelde leeftijd van 70+, voornamelijk uit Ter Aar, maar ook uit Alphen aan den Rijn, Zevenhoven, Leiderdorp en Oegstgeest. Het oudste lid is Theo van Lammeren; hij werd in december 90. Maar nog niet zo oud als Koos van Kessel, die lid was tot zijn 96e! Van der meer ziet de verhuizing van De Vlinder naar een nieuwe sporthal in Ter Aar als een vervelend probleem: ,,Onze matten zijn 30 meter lang en vier meter breed. We kunnen nu, in de Vlinder, onze matten naast elkaar, in de breedte van de zaal leggen en hoeven dan maar een halve zaal te huren. Op de vier matten spelen dan tegelijkertijd 16 tot 24 mensen: per mat twee teams van 2 of 3 personen. In een nieuwe sporthal moeten we waarschijnlijk de hele zaal huren om onze matten kwijt te kunnen. De zaalhuur is voor onze vereniging nu al de grootste kostenpost en dat wordt straks nog veel meer."

,,Soms, bij een lustrum, organiseren we een onderling toernooi, waarbij onze partners ook mee kunnen spelen, met na afloop een buffet. Mijn man Kees doet dan ook mee, hij vindt het wel aardig, maar gaat liever bridgen."

DE VOLGENDE ,,Daarom wil ik het woord geven aan Laurent van Bezouw; hij is voorzitter van bridgelub De Slempempers in Ter Aar." (red: hij komt aan de beurt in de editie van 21 maart as.)