Meike Volwater wint in kwartfinale voorleeswedstrijd

NIEUWKOOP De kwartfinale van de Nationale Voorleeswedstrijd vond zaterdag 3 februari plaats in de bibliotheek in Nieuwkoop. Zeven kinderen van scholen uit de gemeente Nieuwkoop streden daar om een plek in de provinciale ronde.

De voorleeswedstrijd is voor kinderen van groep 7 en 8. Iedere basisschool kan iemand aanmelden om mee te laten doen. Het doel van de nationale voorleeswedstrijd is om kinderen te motiveren en enthousiast te maken om te lezen. Jurylid Lydia Zeijlemaker zegt: ,,Met voorlezen laat je ook iets van jezelf zien. Als jury zien we van ieder kind een klein stukje van zijn of haar wereld voorbij komen. Alle kinderen hebben een stukje gekozen en lezen dat op hun eigen manier voor. Dat maakt een voorleeswedstrijd altijd weer bijzonder."

De wedstrijd is verdeeld in rondes, de schoolronde, regionale ronde, provinciale ronde en dan uiteindelijk de landelijke finale. De kwartfinale in de bibliotheek in Nieuwkoop werd gewonnen door Meike Volwater van basisschool Antonius in Noorden. Zij las voor uit Chatgevaar van Pieter Feller en mag nu door naar de provinciale ronde. De landelijke finale vindt plaats op 23 mei, hier wordt dan de grote winnaar van de Voorlees Wedstrijd 2018 gekozen.

Dit jaar bestaat de Nationale Voorleeswedstrijd 25 jaar. Om die reden kregen dit jaar alle scholen een gratis deelnamepakket toegestuurd. De wedstrijd begint op school waar een leerling wordt gekozen die vervolgens mee mag doen aan de volgende rondes. De winnaar van de wedstrijd is een jaar lang de nationale Voorleeskampioen én mag als Kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum meebeslissen over de activiteiten van het museum.