• Iris Versteeg Irisfotografie@liv

Lekkere pot voetbal

Paul Mons

NIEUWKOOP In sporthal De Steupel stond op woensdagmiddag 29 november een klein team van de politie paraat om het op te nemen tegen de jeugd van Nieuwkoop. Een lekkere pot voetbal van vijf tegen vijf, waarbij burgemeester Frans Buijserd de aftrap verrichtte.

Said Adda van Jeugd- en Jongerenwerk had genoeg jongens uit Nieuwkoop, Noorden en Woerdense Verlaat opgetrommeld om wel drie teams mee te vullen. Een tactische zet, want zo kon hij regelmatig een verse ploeg in het veld brengen, terwijl de politie het slechts met één invaller moest doen.

Het politieteam was samengesteld door Thomas Wijsman, werkzaam als Senior Jeugd in de gemeenten Nieuwkoop en Kaag & Braassem. In zijn dagelijkse werk krijgt hij alle hulpvragen van minderjarigen onder ogen en coördineert hij de noodzakelijke acties die daaruit voortvloeien. Hij weet maar al te goed dat het contact tussen jeugd en politie vaak een wat negatieve klank heeft. "Daarom is het goed om ook eens 'een praatje pot' met elkaar te kunnen hebben; op het voetbalveld met onze korte broek aan zijn wij toch ook net gewone mensen."

Daarnaast beseft hij ook wel hoe leuk het voor de jeugd moet zijn om eens een politieagent met een puike panna (bal door de benen spelen) te kunnen overklassen. Het was niet zo makkelijk om een politieteam op de been te brengen. Wijsman: "Mijn collega's zijn niet altijd beschikbaar, omdat ze vaak klem zitten tussen vroege dienst, late dienst en nachtdienst. Maar we hadden in ieder geval Angelique Schouten, de wijkagent van Nieuwkoop, achter de hand. Zij hield streng toezicht op onze warming-up en was beschikbaar om medische en masserende handelingen te verrichten."

Het werd een gezellige en sportieve strijd. Said Adda probeerde in de rust zijn jongens nog op te peppen met een chocomelletje, maar het politieteam bleek toch te sterk. Wijsman: "Het zou leuk zijn om elk jaar wat te organiseren. Dat hoeft niet per se voetbal te zijn; gamen of iets anders kan ook, hoor."