• Kunstenaar Marie-José Kleinbrink bereidt zich samen met de kinderen al weken voor op de Kunstroute.

  Iris Versteeg
 • Bram Kranenburg is één van de organisatoren en zorgt voor het contact met de kunstenaars.

  Iris Versteeg
 • Werk van Riekie Klijn.

  Eigen foto
 • Werk van Astrid v.d. Horst

  Eigen foto

Kunstroute Nieuwkoop in pinksterweekend

NIEUWKOOP Al voor het veertiende jaar zet een breed scala aan kunstenaars in en rondom Nieuwkoop tijdens het pinksterweekend hun deuren open voor bezoekers. De bekende namen, maar ook kunstenaars die voor de eerste keer hun werk tonen tijdens de kunstroute.

Loek Sassen

Nieuwe gezichten, nieuwe locaties en nieuwe disciplines zorgen ervoor, dat het weer een spetterende driedaagse zal worden: op zaterdag 19 mei en beide pinksterdagen.

De bijna 50 kunstenaars variëren in hun werk van schilderijen tot beeldhouwwerk en alles wat daar nog tussen zit, zoals bijvoorbeeld sieraden en bijzonder glaswerk. Bram Kranenburg is lid van de organisatie en mede-verantwoordelijk voor het contact met de deelnemende kunstenaars en het drukwerk cq. PR-materiaal. "Ik zeg weleens: de enige kunst, die ik zelf kan maken, zijn de posters aan de wand en deze flyers en boekjes".

Op 26 locaties, van Papenveer tot de Noordse Buurt, zijn kunstwerken te bekijken en bij mooi weer is het per fiets of eventueel wandelend een fraaie route voor het hele gezin. Een mooi startpunt voor een culturele zoektocht is Kaleidoscoop, alwaar een overzichtstentoonstelling is ingericht en men kan zien, wie allemaal meedoen en wat zij kunnen maken. Hier zijn ook de gratis flyers verkrijgbaar, waarop de gehele route is aangegeven. Er is langs de route voor ieder wat wils; sowieso de kunstwerken en verschillende demonstraties, zoals bij Kees Spaargaren in Zevenhoven: op zondag vanaf 14.00 uur een demo 'Rakustoken' (een van oorsprong Japanse techniek waarbij het glazuur van een werkstuk craqueleert). En workshops, maar ook optredens van muzikanten. Bovendien kunnen de mensen bij de plaatselijke horeca een kopje koffie (of iets anders) drinken.

Marie-José Kleibrink in Nieuwveen is een van de deelnemende kunstenaars en is hiertoe een samenwerking aangegaan met haar vriendin en collega Natasja Borst, die oprichter is van De Bende, een club van ongeveer 100 kinderen van 4 tot 12 jaar, verdeeld in vier leeftijdsgroepen: ' De Boefjes , de Bengels, de Belhamels en Bandieten. ,,We zijn met de kinderen al weken bezig, op woensdagmiddag, om in workshops verschillende kunstwerken te maken, die we tijdens de Kunstroute ook laten zien in de Resonans (een gebouwtje naast de Mettenburcht in Nieuwveen), die we tijdelijk hebben ingericht als een 'mini-museum'". Natasja: ,,Behalve de kunst-workshops organiseren we ook allerlei andere leuke activiteiten, zoals speurtochten en soms gaan we ergens kamperen. Mijn zus Cynthia, van beroep illustrator, maakte de zogenaamde Bende-poppetjes, ontworpen naar de deugden: creativiteit, samenwerking, zorgen voor, dapperheid en 'goede speurneus'.

Marie-José: ,,Tijdens de Kunstroute kan iedereen in ons minimuseum alle kunstwerken, die werden gemaakt door kinderen van de Bende, bekijken. Maar ook een 'strippenkaart' kopen (4 euro en voor Bende-leden 3 euro), waarna kinderen kunnen deelnemen aan verschillende workshops: 'Twisterkunst', kleurplaat maken, en het maken van een 'magisch Regenboog-kraskunstwerk'. En natuurlijk is er limonade en wat te snoepen. Zelf heb ik mijn atelier in De Hoef en ik maak 'mixed media': van alles met verf. Maar ook: knippen en plakken met papier en ander materiaal."

De kunstroute wordt officieel geopend op zaterdag om 11.00 uur op het Regthhuysplein en bezoekers zijn bij de kunstenaars welkom van 12.00 tot 17.00 uur. Op zondag en maandag van 11.00 tot 17.00 uur. Voor meer informatie: www.kunstroute-nieuwkoop.nl