• alleen voor publicatie na overleg met Iris Versteeg

    Iris Versteeg Irisfotografie@liv

Kunst waar je warm van wordt in 't Reghthuys

NIEUWKOOP De twee exposerende kunstenaars van Fantasie in Majeur & Bonte Totempalen, zoals de januari-expositie in 't Reghthuys in Nieuwkoop is genoemd, kenden elkaar nog niet. Toch vinden ze beide dat hun werk wonderwel bij elkaar past: aan de wanden de kleurrijke schilderijen van Theo Leering en in de vrije ruimte de bontgekleurde totempalen in keramiek van Annemieke Rozenberg. Op zaterdag 13 januari is de sfeervolle ruimte van 't Reghthuys al volgestroomd met bezoekers als Elly Nederpeld, voorzitter van de expositiecommissie, de opening verricht.

José Vlug

Theo Leering (Alkmaar) tekent en schildert al sinds hij jong was. Hij volgde een grafische opleiding, had er aanvankelijk nog een baan naast, maar is sinds 2008 fulltime beeldend kunstenaar. Zijn schilderijen zijn figuratief en kleurig en vaak in olieverf geschilderd, humoristisch, absurdistisch, impressionistisch, zijn stijl is veelzijdig en niet in een hokje te plaatsen. De mensfiguren vind je terug in een vreemde context, zoals bij 'Luchtfietsen', waarop een man, ontspannen fietsend, met op de bagagedrager een vrouw die een boek leest. De onderwerpen vinden hun oorsprong in zijn eigen leven en wat hij om zich heen ziet. Een bekende Mondriaan is een klimtoestel geworden, waarin een meisje schommelt en een jongetje koppeltje duikt.

"Ik maak veel schetsen en vanuit het vormenspel komen de ideeën voor mijn schilderijen als vanzelf opborrelen. Muziek maken met vrienden is, naast schilderen, iets wat ik heel leuk vind en dat is dan ook één van mijn onderwerpen."

In zijn schilderijen duikt soms een instrument op in een vervreemdende omgeving: als een zeilboot met de bladmuziek als zeil. "De mannenfiguren ben ik meestal zelf. Ik maak foto's van mezelf in allerlei posities en die gebruik ik dan later." Leering maakt ook portretfoto's en muurschilderingen in acryl in opdracht en hij geeft teken- en schilderles aan groepen.

Voor Annemieke Rozenberg (Rijsenhout), was keramiek aanvankelijk een leuke hobby na een werkzaam leven. Ze raakte zo gefascineerd, dat een vijfjarige opleiding keramiek volgde in Gouda en inmiddels werkt zij als kunstenaar. Aan 't Reghthuys de eer om als eerste haar fraai gedecoreerde totempalen in een officiële expositie te kunnen laten zien.

Rozenbergs eerste totempaal was een opdracht van de opleiding en vormde meteen de inspiratie voor de kunst die ze na haar afstuderen maakt. Ze laat haar eerste creatie zien, vervaarlijk balancerend op de ballustrade. "Alles kan uit elkaar, dus je kunt altijd variëren in de volgorde van stapeling. Als ik ze in elkaar zet, zoals voor deze expositie, kijk ik steeds opnieuw hoe ik welke combinatie ga maken. Ik ben hier gisteren drie uur bezig geweest met stapelen!"

De handgevormde kunstwerken zijn op verschillende manieren bewerkt met glazuur, gespat in mooi kleuren, gedecoreerd met kleurige geometrische figuren, maar ook met vrolijk gekleurde vogeltjes of bloemmotieven.. Ze kunnen zowel binnenshuis als in de tuin worden geplaatst. "Ik werk ook in opdracht. De grootste totempaal die ik heb gemaakt is 2 meter 20."

In 't Reghthuys worden inmiddels lekkere drankjes geserveerd en daarbij kleurige totempaaltjes als borrelhapjes. Eén van de bezoekers is erg voorzichtig met haar tas, waarin een paar door Rozenberg met de hand beschilderde kerstballen in Delfts blauw motief.

De expositie Fantasie in Majeur & Bonte Totempalen in 't Reghthuys in Nieuwkoop is nog te zien op zaterdag 20 en 27 januari van 10.00-16.00 uur en op zondag 21 en 28 januari van 13.00-16.00 uur.