• Iris Versteeg

Kinderkerk in de Gereformeerde kerk

TER AAR De gereformeerde kerk, aan de Oostkanaalkade 2 in Ter Aar, hield zondag 17 december een zogenaamde kinderdienst met thema: 'De geboorte van Jezus'.

De kinderkerk is een initiatief van dominee Marina van der Zwaag. "Dit doen wij ongeveer vier keer per jaar, rondom de christelijke feestdagen, vooral om kinderen op een leuke manier te betrekken bij de kerk."

Loek Sassen

Het is een drukke boel in de kerk. De dominee, daarbij geholpen door 'dominee Beer', opent de viering met een woord van welkom aan alle aanwezigen: de kinderen en hun (groot-)ouders. Zij is blij met de grote opkomst. Alle kinderen mogen eerst een waxinelichtje op het altaar aansteken.

Madelief Rijnbeek (9) woont tijdelijk bij opa en oma in Hazerswoude en is vandaag meegekomen met haar vriendinnetje Sara, die in Boskoop woont. De meisjes gaan gewoonlijk 1 of 2 keer per maand naar de kerk. "Alleen als mijn moeder ook gaat, maar met Kerstmis en Pasen altijd," zegt Sara.

De viering begint met het lied 'Midden in de Winternacht', waarvan de tekst tegelijkertijd via een beamer op de muur aan weerszijden van het fraaie orgel wordt geprojecteerd.

Na een kwartier neemt de dominee de ouders mee voor een 'oudernevendienst'. Kinderen vanaf 7 jaar gaan in de consistorie oefenen op een toneelstukje. Ieder krijgt een rol toegedeeld als figurant in de kerststal.

De kleintjes mogen vandaag, bij wijze van uitzondering, op een holletje door de kerk, om de figuren van papier te zoeken, die zij dan mogen plaatsen in de kerststal op het altaar.

De opbrengst van de collecte komt vandaag ten goede van Serious Request, de jaarlijkse actie van radio NPO 3FM.