• PR

Jodiumtabletten ook in Nieuwkoop uitgedeeld

De Rijksoverheid wil dat Nederland zo goed mogelijk is voorbereid op een eventueel ongeval met een kernreactor (een stralingsincident) en verspreid daarom tussen 10 en 24 oktober jodiumtabletten.

De kans op een kernongeval is zeer klein. Omdat kernongevallen zich niet aan lands- en regio grenzen houden, heeft Nederland de zones aangepast waarbinnen mensen over jodiumtabletten moeten beschikken. De Rijksoverheid houdt hierbij rekening met 2 zones: 20 km rond een kerncentrale en 100 km rond een kerncentrale. Bijna alle gemeenten in de regio Hollands Midden liggen in het gebied 100 km rond de kerncentrales in Borssele (Zeeland) en/of Doel (België).

Bij een kernongeval kan radioactief jodium vrijkomen. Jodiumtabletten voorkomen dat het lichaam radioactief jodium opneemt. Niet alleen jongeren, ook zwangere vrouwen vallen in de doelgroep, zij krijgen vanaf 10 oktober informatie van hun verloskundige of gynaecoloog.

Mensen onder de 40 jaar die binnen 10 kilometer van de kerncentrale Borssele en 20 kilometer van de centrales in Doel bij Antwerpen wonen, krijgen momenteel al preventief tabletten. Schippers wil de straal uitbreiden voor jongeren en zwangeren omdat die relatief kwetsbaarder zijn. Mocht er bij een kernramp radioactief jodium vrijkomen, dan kan dit door de schildklier worden opgenomen en jaren later kanker veroorzaken. Door de jodiumtabletten te slikken raakt de schildklier verzadigd en kan het radioactief jodium dat vrijkomt bij een kernramp niet meer worden opgenomen.

www.waaromkrijgikjodiumtabletten.nl.