Jeugddienst

TER AAR Zondagavond 24 september is voor de eerste keer dit seizoen een jeugddienst in de hervormde kerk aan Aardamseweg 3.

Martijn de Jong uit Alphen a/d Rijn zal deze dienst voorgaan en uitleg geven over een gedeelte uit Mattheüs 13. De dienst, die om 18.30 uur begint, heeft als thema: sabotage.

De dienst wordt begeleid door de band All 4 One uit Langerak.

Laatste kans bezoek Indaver

ALPHEN Composterings- en bio powerbedrijf Indaver organiseert op verzoek van IVN nog één keer een rondleiding door hun moderne bedrijf. Met de nieuwste GFT-vergister winnen zij uit de inhoud van onze groenbakken waardevolle stoffen terug zoals vloeibare CO2, 'groen' gas, biomassa en natuurlijk ook compost. Door de terugwinning van deze vier hoogwaardige grondstoffen sluiten ze een mooie kringloop. Om te zien hoe alles in zijn werk gaat is iedereen welkom op zaterdag 30 september om 10.00 uur bij De Schans 41, 2408 ZA Alphen aan den Rijn (achter distributiecentrum 'Zeeman' nabij de Hefbrug). Vooraf aanmelden voor deze rondleiding is absoluut noodzakelijk in verband met het juiste aantal gidsen. Aanmelden kan tot 27

september bij Dick Warmerdam, 06 17718203 of via aanmelden@ivn-alphenaandenrijn.nl. De activiteit is gratis.

Tip: draag gemakkelijke waterdichte schoenen of laarzen. Nog een tip: volg het hele IVN-drieluik Steenbreek, waarvan de excursie naar Indaver een onderdeel is.

Verder bestaat het drieluik uit een presentatie 'Diervriendelijk tuinieren' en een workshop 'Steenbreek'. De drie activiteiten samen kosten 4 euro voor IVN-leden, 6 euro voor niet-leden. Vraag verdere gegevens over het drieluik op bij Loes Leeuwenburg 0172-445246 of lezingen@ivn-alphenaandenrijn.nl.

Kijken op de website ivn.nl/alphenaandenrijn of facebook.com/ivn.alphenaandenrijn.

Poepsoep eten bij Archeon

ALPHEN Kok Pierre Wind neemt bezoekers van Archeon zaterdag 23 en zondag 24 september mee op een culinaire reis door de tijd. Zij kunnen dan proeven, smullen, vingers aflikken, drinken, ruiken en keuren van hapjes, spijzen en lekkernijen uit de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen.

Pierre Wind is beide dagen in de weer met insectenhapjes uit de prehistorie, Romeinse gerechten voor jong en oud, tot het middeleeuwse braadstuk.

Mensen die in het mesolithicum leefden waren vooral bezig met jagen en verzamelen. Ze aten behalve vis, klein wild, noten en wortels ook insecten. Die zijn erg voedzaam. Wie wil kan een meelworm proberen.

In de Romeinse tijd werden op straat hapjes bereid, voor de drukke Romein onderweg. Proef Romeinse culinaire hoogstandjes als Libum, het Romeinse brood, soldatenwijn Posca en voor de kinderen echte Kottabos de Romeinse bierpong.

Uit de middeleeuwen wordt de echte poepsoep bereidt en de originele wentelteefjes die bij de galg werden gegeten. Wie o wie heeft een originele laatste wens.

Op de middeleeuwse markt verkopen de marktkooplui honing, blauwe bes, kaas en andere culinaire hoogstandjes.

Met de prijsvraag kan een origineel pannenkoekdiner voor 4 personen worden gewonnen. Pierre Windt zal deze speciale pannenkoeken maken in het middeleeuwse klooster.

Voor meer informatie https://www.archeon.nl/nl/agenda/archeon-proeverij.html