• De expositie met werk van Nicole Cijs en Silene van Waveren is alleen te zien in de weekenden van maart.

    Iris Versteeg

Intuïtieve schilderijen en verhalen in klei in 't Reghthuys

NIEUWKOOP Geen twee maanden zijn hetzelfde in 't Reghthuys. Steeds wanneer je dat prachtige gebouw in het hart van Nieuwkoop binnenstapt, wacht er een nieuwe verrassing. Op zaterdag 10 maart stelden Nicole Cijs en Silene van Waveren zichzelf voor aan een geïnteresseerd publiek. Daarmee openden zij hun adembenemende expositie, die alleen in de weekenden van maart te zien is.

Paul Mons

KRACHT EN KLEUR Nicole Cijs vindt dat je haar schilderijen moet beleven en de spanning moet voelen tussen kleur, duister en licht. ,,Kijk van dichtbij, van wat verderaf, beweeg van links naar rechts, dan zie je de kleuren veranderen onder invloed van de lichtval." Haar uitgangspunt is acrylverf, waarna ze gels en pasta's aanbrengt. De abstract fijnschilder uit Hoofddorp volgde geen officieel kunstonderwijs, omdat dit niet altijd de weg naar het succes van een kunstenaar hoeft te zijn. Nicole was ook bang dat zij door een kunststudie teveel van haar eigen expressiviteit zou verliezen. Nu kan ze de vrijheid die ze tijdens het schilderen voelt beter overbrengen op het doek.

Werken met kleurpotloden was jarenlang haar leidraad. Een overstap naar de digitale kunst viel tegen; Nicole vond dat er iets ontbrak: het aanraken en voelen van het materiaal waarmee ze werkte. Ze ontdekte vervolgens het schilderen en de mogelijkheid om eindeloze hoeveelheden kleuren te creëren. Dat was liefde op het eerste gezicht. Menig bezoeker van 't Reghthuys zal dan ook worden opgezogen door de explosie van kracht en kleur die Nicole Cijs in haar werk laat zien.

ODE AAN DE MODE Silene van Waveren uit Den Dolder is verslaafd geraakt aan het driedimensionale, aan het werken met keramiek. Ze gebruikt diverse glazuurtechnieken, aluminiumcement en marmer.

Als ze iets maakt, dan stapt ze in een droomwereld, waar ze loskomt van de aarde. Inspiratie haalt ze uit haar omgeving, de natuur en eeuwenoude tradities. Haar ervaring als redacteur van mode- en handwerktijdschriften maakt ze zichtbaar in de adembenemende serie 'Catwalk-ladies'.

Ontroerend knappe creaties van keramiek in combinatie met glas, hardsteen en stof. Werkelijk een ode aan de mode. De tweede serie die Silene heeft uitgestald is het typetje 'Betty'. Het vertelt in een stripverhaal van klei een persoonlijk verhaal. Haar dierfiguren laten weer een andere kant van haar creatieve proces zien.

Silene van Waveren is er trots op dat ze haar werk ook mag laten zien op de herdenkingsexpositie ter ere van de in 1977 overleden Mathilde Willink. Rond deze societyfiguur, die we kennen van de opzichtige Fong Leng-creaties die ze droeg, is in Terneuzen een grootse manifestatie georganiseerd. De start is op 7 juli, de dag waarop Mathilde haar tachtigste verjaardag zou hebben gevierd.

De expositie van Nicole Cijs en Silene van Waveren in 't Reghthuys (Reghthuysplein 1 te Nieuwkoop) is geopend in de maand maart. Op zaterdagen: 10 tot 16 uur, op zondagen: 13 tot 16 uur. De toegang is gratis.