• Eigen foto

Herenboeren-coöperatie: eten van de eigen boerderij

NIEUWKOOP Wat Jan Tersteeg en Lian Tan betreft krijgt Nieuwkoop een Herenboeren-coöperatie: een professioneel boerenbedrijf waar voor 200 huishoudens lokaal, biologisch, diervriendelijk en betaalbaar voedsel wordt geproduceerd. ,,Wij zoeken mensen die regie over hun eigen eten willen én samen met hun kinderen bij voedselproductie betrokken willen zijn", zegt Lian Tan. ,,Wie daarover meer wil weten, kan onze informatieavond op 18 juni bezoeken."

Ooit waren herenboeren rijke landbouwers die hun grond door landarbeiders lieten bewerken.

Op een herenboerderij nieuwe stijl zijn de deelnemende huishouders bedrijfseigenaar.

Verenigd in een coöperatie zijn zij de 'herenboeren' die een professionele boer in loondienst de voedingsmiddelen van hun voorkeur laten produceren.

,,De opzet is eenvoudig", vertelt Jan Versteeg. ,,Met een eenmalige investering van 2.000 euro worden 200 huishoudens mede-eigenaar van het boerenbedrijf.

Hiermee beschikt de coöperatie over 400.000 euro startkapitaal voor de inrichting van een gepacht perceel, de aanschaf van het eerste zaai- en pootgoed en de opvang van aanloopverliezen."

Producten van de herenboerderij zijn exclusief voor leden van de coöperatie en kosten niet meer dan in de supermarkt.

Het verdiende geld wordt gebruikt om de boer te betalen en zaaigoed te kopen.

De verwachting is dat 60 procent van de boodschappen van de herenboerderij kan komen.

Volgens Tan is de betrokkenheid met de productie van je eigen voedsel een belangrijke meerwaarde voor de deelnemende huishoudens. ,,Als mede-eigenaar heb je invloed en controle op wat er verbouwd wordt en hoe dat gebeurt. Je mag, samen met je kinderen, meewerken wanneer jou dat uitkomt. En je bent verzekerd van schoon en biologisch geproduceerd groenten, fruit en vlees."

De informatieavond Herenboeren Nieuwkoop is op maandag 18 juni om 20.00 uur.

De locatie is, afhankelijk van het aantal belangstellenden, in Nieuwkoop of Noorden. Voor contact of aanmelden kan worden gemaild naar: herenboeren.nieuwkoop@gmail.com