• Dirk Witteveen

Een ambitieuze wereldburger

Opgegroeid in het Groene Hart

Paul Mons

Ter Aar is zijn bakermat, zijn voedingsbodem. Op het trapveldje bij De Wip ontwikkelde hij zijn balgevoel, op Het Kompas leerde hij sterren kijken. Inmiddels is Dirk Witteveen (30) een echte wereldburger, woonachtig in New York.

Dirk Witteveen: "Mijn sportloopbaan begon op het trapveldje bij sporthal De Wip. In mijn herinnering heb ik daar de meeste uren van m'n jeugd doorgebracht, met buurjongens, Tim Dekker en Steven Mons. En met heerlijk vers gemaaid gras. Daar heb ik ook veel moeten onderhandelen om m'n bal terug te krijgen uit diverse tuinen. Tot en met de B-jeugd heb ik bij TAVV gespeeld en daarna een tijdje bij Alphense Boys en Alphia. Tijdens m'n studie nog een aantal jaren in het eerste van TAVV, met als hoogtepunt de promotie naar de 3e klasse via een thriller van een play-off in 2009. Dat was een mooi elftal, omdat het bestond uit een groep met wie ik in de F-jes begon en enkele ervaren jongens tegen wie ik als jeugdspeler altijd opkeek, zoals Mario Verzaal en Mark Setteur. Nu speel ik wekelijks met vrienden in een competitie op een prachtige locatie: de velden liggen op een pier in de East River, tussen Brooklyn en Manhattan. Die bal is dus echt weg als je 'm te hard weg roeit. En verder loop ik dit jaar m'n tweede New York City marathon."

Tegenwind Over zijn lange schoolcarrière, die tot op de dag van vandaag duurt: "Mijn basisschool was Het Kompas. Als ik in Nederland ben, spreek ik m'n oud-klasgenoot Barry van Veen nog wel eens. Ik herinner me meester Thijs van Deuren, die ons alleen de gymzaal in liet als we razendsnel de planeten uit het sterrenstelsel konden vertellen. Op volgorde uiteraard. Wat een slimme manier om feitjes te leren! Ik kan dat rijtje nog steeds opdreunen, maar als ik nu een staartdeling op papier zou moeten zetten, heb ik het lastig. Vervolgens ging ik naar het Ashram College. Dat was zes jaar lang elke dag met tegenwind naar Alphen fietsen; en wat werd er vaak op fietsverlichting gecontroleerd! De vrienden die ik destijds heb gemaakt, zoek ik op als ik in Nederland ben. Ze zijn allemaal al eens op bezoek geweest in New York. Een van hen, ook een Ter Aarder, is Tim Mank; hij woont ook hier in New York."

Politicus Na zijn bacheloropleiding sociologie volgde Dirk ook de bachelor economie, beide aan de Universiteit van Amsterdam. "Ik heb me binnen de sociologie gespecialiseerd in onderwijs en cultuur. Dat kwam doordat ik geïnteresseerd raakte in beleidsveranderingen in het onderwijs en hoe deze op de lange termijn uitpakken voor bepaalde groepen leerlingen. Daarna besloot ik me voor de masteropleiding onderwijssociologie aan te melden in New York. Over een paar maanden sluit ik mijn studie af en ga dan in Oxford, Engeland, aan de slag als onderzoeker en docent. Ik kijk er erg naar uit." De ambitieuze wereldburger schreef ook een artikel over de verrechtsing van de Nederlandse politiek. Het is gepubliceerd in 'The Journal of Labor and Society'. En hij moet bekennen: "Ik denk er aan om zelf ooit eens de politiek in te gaan. Maar voorlopig niet. Of ik familie ben van oud-minister Witteveen? Nee hoor. Volgens mij voerde hij de BTW in. Dat is eigenlijk alles wat ik van hem weet."

Tempo Nog even, Dirk: Wat is er zo bijzonder aan New York? "Het tempo van leven en de energie die je daarvan krijgt. Dat heeft ook mindere kanten. Als je koffie bestelt en niet binnen tien seconden weet welke van de twintig soorten koffiebonen je wilt, kun je rekenen op gezucht en gesteun vanuit de rij en het personeel. In New York is er geen tijd te verliezen." En over Ter Aar: "Ja, ik ben twee tot drie keer per jaar in Ter Aar. Binnenkort hoop ik nog eens de gelegenheid te hebben om op een drukke zaterdag bij TAVV te gaan kijken. De afgelopen jaren ben ik net tijdens de zomerstop en winterstop in Nederland geweest. Het zou leuk zijn om de Ter Aarders met wie ik destijds voetbalde weer te ontmoeten."