• Burgemeester Buijserd feliciteert het echtpaar Van der Laan met hun diamanten bruiloft.

    Iris Versteeg

Dirk en Gerda 60 jaar samen

NIEUWKOOP Dirk van der Laan: ,,Ik kreeg een tip van een oude man: 'zoek een jongere vrouw'. En toen ik eens in Nieuwveen fietste, zag ik haar lopen en dacht meteen 'dat is ze'." En zo maakte hij kennis met Gerda van der Leest (83), met wie hij op 28 mei 60 jaar getrouwd was.

Loek Sassen

,,Ons eerste uitje was een bezoek aan een oude tante van mijn kameraad in Aar en Amstel, want ik wilde haar niet meteen meenemen naar mijn ouders en 'uit eten' dat was er nog niet bij in die tijd." Het diamanten paar heeft één dochter en twee kleinkinderen. ,,Het begon allemaal toen we een telefoontje kregen uit het gemeentehuis, met de mededeling dat we een woning kregen toegewezen in de Vijverhof", zegt Van der Laan (90). ,,We hadden pas twee jaar verkering. Er was veel huizennood in die tijd en in de Vijverhof was de helft van de appartementen bedoeld voor ouderen en de andere helft voor jonge stellen. Maar die waren niet zo best gebouwd; als de buurman een sigaartje rookte, kwam bij ons de rook, via het plafond, naar binnen." De zonnewijzer en het sierlijke hek in de voortuin verraadt het beroep van de bruidegom: ,,Ik ben geboren in Oegstgeest, mijn vader werkte bij de 'blauwe tram' in Rijnsburg, maar is in 1930 een eigen smederij begonnen aan het Zuideinde in Nieuwkoop, daar waar nu museum 'Kom d'r in' is gevestigd. Ik kon bij hem komen werken, heb de zaak overgenomen en werkte toen nog 48 jaar in mijn eigen smederij. We maakten eerst veel gereedschap voor de havens in Rotterdam maar later moesten we op zoek naar ander werk: vooral boerengereedschap. We maakten goede spullen: koevoeten van staal en er is er nooit een gebroken of krom geworden. We werkten nooit onder de prijs van een ander. Ik zat wel altijd te prakkiseren hoe ik goedkoper kon werken door de productie te verhogen!"

Gerda: ,,Ik werkte vroeger bij de bakker, 's morgens in de winkel en daarna in het huishouden. En nu hou ik mijn huis schoon en ook buiten: de tuin, het trottoir, eigenlijk alles." ,,En je kan het bekijken, hoor", zegt Dirk. ,,Mijn hobby's zijn kruiswoordraadsels en zingen, ik was vorig jaar 50 jaar lid van Con Amore.", zegt Gerda nog. Dirk laat het beeldje 'Petje-af' zien, dat zij kreeg bij die gelegenheid. ,,Nee, die maakten wij niet, ik heb nooit met brons gewerkt."

In de huiskamer hangen de schilderijen, die Dirk wel zelf heeft gemaakt: ,,Olieverf op linnen, maar ik kan het nu niet meer zien, mijn ogen worden te slecht. En schaken deed ik graag, maar ook dat gaat al niet meer. En ik vergeet wel eens wat."

,,Ooh", zegt de burgemeester, ,,Dat heb ik al zo lang."

Dirk kijkt verbaasd, als de onvermijdelijke vraag wordt gesteld, wat het geheim is van 60 jaar huwelijk. ,,Is er een geheim dan? Nooit over nagedacht! Gewoon een beetje lief zijn voor elkaar." ,,Geven en nemen", vult Gerda aan.