• Iris Versteeg

Diaken zegent de dieren

LANGERAAR Diaken André van Aarle gaat voor in de gebedsviering Dierendag in de H. Adrianus.

Loek Sassen

Hij verwelkomt alle bezoekers; vaders, moeders en kinderen in alle leeftijden, die al of niet met hun huisdier naar de kerk zijn gekomen. Hij noemt terloops, dat her en der in de kerk emmers met een dweil klaarstaan om ongelukjes van nerveuze dieren op te ruimen. Een grote herdershond luistert verbaasd naar de inleidende liederen en kruipt voor alle zekerheid ver onder een kerkbank.

Dan komt het moment, dat de dieren voor het altaar worden gezegend. De jonge poes van Roswitha (13) uit Rijnsaterwoude, kruipt snel onder haar trui, als zij de eerste spetters van de natte wijwaterkwast voelt. ,,Ja", zegt haar moeder, ,,er zijn van haar al vier katten dood gereden, dus wilde zij deze eerst maar even laten zegenen!" Van Aarle roept de kerkgangers op, vooral goed te zorgen en lief te zijn voor alle dieren, die immers 'ook een deel van de schepping zijn'.

POFFERTJES Buiten, op het kerkplein, is het een gezellige boel: koffie en koek en poffertjes voor de kinderen, die ook limonade mogen 'melken' uit een grote kunstkoe. Sem, Jesse en Rose proberen hun schaap Lammy, aan een touw, in toom te houden. ,,Vorig jaar hadden we nog Knorretje Big, maar die moest naar de slager", zegt Sem.

,,Thuis heb ik ook nog kippen, eenden, schapen en vogels," zegt imker Stolwijk uit Reeuwijk, die voor deze gelegenheid een bijenkast met 20.000 bijen meebracht naar het kerkplein.