• Iris Versteeg
  • Iris Versteeg

Dag Sinterklaasje, dàààg dàààg

TER AAR Sint Nicolaas is op de dag van zijn verjaardag (6 december) officieel en met belangstelling van tientallen kinderen en hun ouders uitgezwaaid en op zijn boot gestapt, om over het Aarkanaal weer naar huis te varen.

Loek Sassen

Rob Vaneman (Fruitpaleis) van de Winkeliersvereniging Ter Aar zegt: "Van de intocht zien wij zelf eigenlijk nooit zo veel en wij willen daarom, dat hij vandaag nog wat langer op het Lindenplein kan zijn."

Voorzitter Erik Swaab stelt dat het er "ook om gaat om deze mooie periode weer af te sluiten; ook voor de kinderen is het logisch om hem, na een mooie intocht, bij zijn afscheid te bedanken, dat hij in Ter Aar is geweest."

Als plotseling twee pieten om de hoek verschijnen, blijkt dat zij maar al te graag weer terug naar Spanje willen. Eén piet showt zijn zwembroek, die hij al bovenop zijn rolkoffer heeft gelegd. Dat is wel te begrijpen, want vandaag waait een (vooral) koude wind door de bomen. Als de sint zich nog niet laat zien, zingen de kinderen nog één keer: Sinterklaasje kom naar buiten met je knecht. Dat helpt, want al snel staan nog acht pieten en de sint zelf op de balkons van het appartementengebouw boven de winkels. De staf van de sint is voorzien van kleine lampjes, hetgeen er feestelijk uitziet in de duisternis.

De sint neemt plaats in een mooie stoel op het speciaal gebouwde podium en deelt de laatst overgebleven cadeaus uit aan kinderen, die de mooiste kleurplaat hebben gemaakt. Ook zijn er nog cadeaus voor de mooiste zelfgemaakte lampion.

Dan komt het moment, dat hij echt moet gaan, want de boot ligt al te wachten. Met muzikale begeleiding van Drum- & showband Dice Musica loopt de Sint met zijn pieten naar de kade, waar de boot al ligt aangemeerd. De boot lijkt nog een dansje te maken: vóóruit, achteruit, nog één keer heen en weer en toen brrrmmm…., met mooie golven verdween de Sint, al zwaaiend in het donker, weer richting Spanje. Al snel na zijn vertrek verschijnen op het plein en in omringende winkels, de eerste kerstbomen.

Het is in Langeraar een publiek geheim, dat Sinterklaas met zijn zwarte pieten, gedurende hun verblijf in Nederland, graag zijn intrek neemt in het gebouw van Scouting Welverro. Simon Slof, secretaris van comité 'De Echte Sint' (al sinds 1965) beheert zijn agenda en zegt: "Er bestaat maar één echte sint en daar hebben wij er twaalf van. Wij organiseren vanuit hier, al sinds 1985 de intocht in Ter Aar en nu voor 't eerst ook het afscheid. In de periode ertussen staat een team van 75 à 80 vrijwilligers klaar om hem te helpen, waar zij kunnen. Zo zijn continu mensen aanwezig om de kleding van de pieten te wassen en zo nodig te repareren. En natuurlijk te helpen bij het aankleden en verzorging van huid en (kroes)-haar.

Op 5 december waren de twaalf 'sinten' op pad om vanuit Langeraar maar liefst acht scholen en ruim vijftig huisgezinnen te bezoeken in de wijde omgeving. Ook voor de inwendige mens wordt goed gezorgd. Iedere dag wordt voor de sint en zijn helpers warm gekookt en worden zij (na het werk) van een biertje of een glaasje wijn voorzien."