• alleen voor publicatie na overleg met Iris Versteeg

    Iris Versteeg Irisfotografie@liv

Buytewech Noord: Zoveel mensen, zoveel wensen

NIEUWKOOP Kan je met meer dan honderd en vijftig mensen in één avond een woonwijk Buytewech Noord ontwerpen? Jazeker, dat kan. Het gebeurde afgelopen woensdag in Hoeve Rijlaarsdam in Nieuwkoop. Bij binnenkomst kregen de bezoekers allemaal een kaartje met een nummer er op. Later bleek dat het een tafelnummer was.

Cees Romijn

Ontwerpteams In totaal waren er 16 tafels met daarop een plaat met de contouren van de nieuwe woonwijk Buytewech Noord. In teams van ongeveer 10 mensen werd er gewikt en gewogen. Stapje voor stapje werd er een nieuwe woonomgeving ingericht. Eerst kwam het groen aan de orde. Waar moet dat in de wijk komen? Wat voor groen? Blijft de structuur als polder wel of niet in tact? Blijven de rechte sloten er of is een kronkelige afwatering gewenst? Daarna kwam de infrastructuur aan de beurt. Met gekleurde linten werden voetpaden, fietspaden en wegen op de kaart gezet. Hoe zit het met de zichtlijnen? Doorkijkjes naar de naastliggende woonwijk?

Woonwensen Volgens de gemeenteraad en uit de woonwensen was al vastgesteld dat het een gevarieerde woonwijk moet worden. Dus zowel vrijstaande huizen, 2 onder 1 kappers, geschakelde woningen en ook woonhofjes en kleine appartementencomplexjes. Opvallend was dat een aantal mensen precies wisten wat zij niet wilden. Een doorkoppeling van de wegen met het bestaande Buytewech was uit den boze. Ze waren zelfs bereid om 'met gestrekt been' de discussie in te gaan. Ze bleken te wonen in Buytewech.

Op zoek ,,Mijn zoon is op zoek naar een betaalbare starterswoning, zo onder de twee ton aan euro's. Voor zo'n bedrag kan hij misschien nog wel een hypotheek krijgen bij de bank" vertelde een mevrouw. Zelf aan hem een lening verstrekken bleek niet mogelijk. ,,Ik heb nog twee zonen, die moeten in de toekomst ook nog huisvesting hebben". Een mijnheer: ,,We hebben een tweedeling gemaakt in de wijk. Een luxe kant en een 'normale' kant". Hij kreeg er de lachers mee op zijn hand. Als het wordt opgelegd is de reactie ongetwijfeld anders.

Duurzaam Als toekomstig koper of huurder van een woning in de nieuwe wijk wordt u geconfronteerd met duurzaamheidsaspecten. Met duurzaamheid wordt dan bedoeld materialen, producten en diensten die het milieu minder of nagenoeg niet belasten. Waarschijnlijk het meeste invloed heeft de beslissing om van Buytewech Noord een zogenaamde 'full-electric' wijk te maken. Het wordt een gasloze wijk dus. Alleen elektriciteit wordt aangeleverd. Dit betekent iets voor het koken, douchen en verwarmen. Een 'normale' CV-ketel past niet.

Hot spots Met een prikker kon men op de kaart aangeven wat de bijzondere plekken in de wijk waren. Ineens stond er zo'n prikker op de kaart. Er was niet over gesproken. Die prikker stond er ineens. ,,Wie heeft die prikker daar neer gezet?" vroeg een procesbegeleider verbaasd. Een jong stel uit Nieuwveen biechtte het op: "Dat hebben wij gedaan. Op die plek willen wij namelijk zelf gaan wonen! Moet kunnen, toch?"