• De chauffeurs zijn geslaagd voor de slipcursus en nu officieel gecertificeerd.

    Eigen foto

Buurtbus rijdt vaste route

LANGERAAR De vereniging Buurtbus Langeraar bestaat uit een groep mensen die gezamenlijk het Buurtbusproject Langeraar vormen. De vereniging is opgericht op 21 maart 2016.

Loek Sassen

DORPSRAAD ,,De buurtbus rijdt vijf dagen per week met dertig chauffeurs bij toerbeurt, in een negenpersoonsbus van OV Maatschappij Arriva," zegt Lode Schrama die voorzitter is van de buurtbusvereniging. Cor Heemskerk, medebestuurder, reservechauffeur en interimvoorzitter van Dorpsraad Rondom de Plassen vult aan: ,,Toen buslijn 184 (Alphen - Langeraar - Nieuwveen - Langeraar) voor Arriva niet langer rendabel was en werd gesloten, zijn wij vanuit de Dorpsraad, met enkele leden van de werkgroep Verkeer en Veiligheid naar het gemeentehuis gegaan met de vraag: 'En wat nu?' Een alternatief werd genoemd in de vorm van een belbus of -taxi, maar ons leek een buurtbus, die op gezette tijden een vaste route rijdt, beter." En zo is het gekomen; lijn 727 start iedere werkdag om 7.52 en rijdt ieder uur, vanaf de Vlinder in Ter Aar, over Papenveer naar Nieuwveen, dan naar Langeraar en over Rijnsaterwoude weer terug naar Ter Aar. En 's middags in omgekeerde richting. In Nieuwveen sluit de lijn precies aan op lijn 147 naar Nieuwkoop en Uithoorn. En in Rijnsaterwoude kan men overstappen op lijn 470 naar Schiphol en Alphen aan den Rijn.

SLIPCURSUS ,,Het aantal passagiers zit in de lift, we begonnen met circa 1.100 in het eerste halfjaar, maar ik verwacht er in 2018 ruim 4.200", zegt Lode. ,,We rijden in principe van de ene naar de volgende bushalte, maar de chauffeurs zijn altijd wel bereid om tussen de haltes te stoppen en iemand in- of uit te laten stappen." Hij vervolgt: ,,De gehele groep chauffeurs is onlangs op slipcursus geweest bij Rob Slotemaker in Zandvoort. Dat was heel positief: goed voor de teambuilding en voor de rijvaardigheid van de chauffeurs: zij oefenden onder andere op de remproef en het uitwijken op een gladde weg. Alle chauffeurs zijn geslaagd en nu officieel gecertificeerd." Het bestuur kijkt nu nog naar een aanpassing van de route in Langeraar en Rijnsaterwoude. Alle informatie over de dienstregeling staat op: www.buurtbuslangeraar.nl