• Iris Versteeg

Burgemeester op bezoek bij diamanten echtpaar

NIEUWKOOP Op maandag 11 juni was het 60 jaar geleden, dat Toon van den Berg (87)en Annie van der Voorn (83) elkaar voor het altaar eeuwige trouw beloofden. 5 dagen eerder waren ze al voor de wet getrouwd. "Toch vieren we onze trouwdag altijd op de 11e, want die telt voor ons het meest." zegt Toon (Anton), afkomstig uit een katholiek gezin met 13 kinderen. Burgemeester Buijserd brengt een bezoek om het diamanten echtpaar te feliciteren en overhandigt hen, namens de gemeente, een fraai boeket.

Loek Sassen

NETTE KLEREN "Ik ben geboren in de Meye en heb haar 'gevonden' op het Zuideinde, waar ze liep te wandelen met een vriendin, het was nog licht en dacht meteen: Ik heb 't al gezien! En ze viel bij m'n moeder ook in de smaak, want ze droeg nette kleren en daar hield ze wel van! Na 5 jaar verkering ("we hadden plezier en geen haast") kochten we een huisje achter de winkel van Rijnbeek aan de Dorpsstraat en daar werd onze dochter geboren. We kregen later nog een zoon en hebben nu ook 6 kleinkinderen en ook 2 achterkleinkinderen.. Ik heb in m'n leven wel hard gewerkt want ik was niet lui; het langste werkte ik in de bouw en later ook nog als vrachtwagenchauffeur".

AVIFAUNA Ik ging 5 jaar naar de lagere school maar ik wilde eraf, om te werken!" Annie werkte vooral in de huishouding, gezinszorg en veel achter de naaimachine, thuiswerk, maar ook bij Hollandia in Alphen aan den Rijn. "Werken is mijn hobby en ik kan geen vuil zien!", zegt ze, ofschoon ze nu enkele keren per week huishoudelijke hulp heeft. "En de tuin wordt bijgehouden door onze buurvrouw, dat is ook wel lekker", zegt Toon.

"We hebben ons feest gisteren gevierd met het hele gezin op een rondvaartboot van Avifauna: naar de Braassemermeer en weer terug. En in Avifauna is het ook leuk: veel mooie vogels, maar er zijn er paar bij: die zijn ècht heel lelijk!

COMPUTERS We wonen nu een half jaar in dit nieuwe complex aan de Roodborstlaan, gebouwd op de plek waar destijds Aar en Amstel stond. En prima naar 't zin: Voor ons samen groot zat! zegt Toon. Wij waren bijna de eersten, die hier gingen wonen en we hebben het heel gezellig met allemaal leuke buren". "We hebben ook koffie met tompoezen getrakteerd en toen hebben ze nog 'Lang zullen ze leven' voor ons gezongen", zegt Annie. "Twee keer per week kunnen we hier bewegen onder begeleiding van Bakker & de Vos, maar ik ben niet zo'n man om te gymmen", zegt Toon.

Het geheim van 60 jaar huwelijk? Hmm, weet ik niet, ik heb geen geheimen!" 't Is geven en nemen, we hebben wel eens iets, maar niet vaak hoor! Ik hoop vooral dat we nog lang verder kunnen en dat we hier over 5 jaar, met elkaar, weer zitten!" voegt hij nog toe.

Naast de stoel staat een antieke, bakelieten telefoon. "Ik heb er weleens mee gebeld en toen deed-ie het nog! Smartphone en computers:"Nee, daar ben ik geen mannetje voor."