• Iris Versteeg

Amber Hoogeveen en Jan Pietserse vrijwilligers van het jaar 2017

NIEUWKOOP Dit jaar werd ook de jeugdvrijwilliger van het jaar 2017 bekendgemaakt door wethouder Annette Pietersen. Amber Hoogeveen (17) uit Ter Aar was onder valse voorwendselen naar het gemeentehuis gelokt. Haar moeder werkt daar en had gezegd: "Ga eens mee naar die receptie, dan heb je dat ook eens gezien hoe het daar aan toe gaat."

Cees Romijn

En zo ging Amber, samen met haar ouders en haar twee oma's naar de nieuwjaarsreceptie van de gemeente. Er rinkelde bij haar geen belletje en ging bij haar ook geen lichtje op. Ze zag op de receptie nog wel wat andere kennissen, 'Oh leuk, die zijn er ook', maar daar zocht ze ook al niets achter.

Totdat wethouder Annette Pietersen haar naam noemde om op het podium te komen. Zij, Amber Hoogeveen, werd de jeugdvrijwilliger van het jaar 2017? Wat krijgen we nu? Langzaam werd het haar op het podium duidelijk dat zij de allereerste jeugdvrijwilliger van de gemeente Nieuwkoop was geworden. "De allereerste keer, dat neemt niemand je meer af," zei de wethouder nog even tegen haar. De Schaatstrainingsgroep Ter Aar nomineerde eerder Amber Hoogeveen uit Ter Aar. De jury van het Comité Vrijwilligersprijs Nieuwkoop had het niet gemakkelijk tijdens het selectieproces. Uiteindelijk stond Amber als nummer 1 op het jurylijstje. Het is de eerste keer dat B en W aan iemand de prijs voor jeugdvrijwilliger uitreikt. Amber was er zichtbaar verlegen mee maar ook trots. Zij ontvangt de prijs niet alleen vanwege haar inzet bij deze club maar ook voor haar inzet bij de Kindervakantiespelen Ter Aar en in de leiding bij de scoutinggroep Welverro in Langeraar.

Wethouder Pietersen was zichtbaar onder de indruk van Ambers activiteiten in jeugdwerk. "Heb je eigenlijk nog wel tijd over om te studeren?" vroeg zij. Amber studeert aan een pedagogische academie. "Ja, dat gaat best wel. En ik heb nu vakantie", meldde Amber met een grijns op haar gezicht.

Behalve een glazen beeldje ontving Amber ook een 'stimuleringsprijs' van 250 euro. Dat geld is niet voor de 17-jarige, maar Amber mag bepalen naar welke Nieuwkoopse vereniging(en) het bedrag zal gaan. Zij mag zelf beslissen of ze het geld aan één vereniging zal geven, of dat ze de 250 euro zal verdelen over meerdere verenigingen. "Zij is een voorbeeld en tegelijkertijd een stimulans voor vele jongeren'', aldus het juryrapport.

Wethouder Annette Pietersen: "De vrijwilligersprijs is een blijk van waardering voor de inzet van alle Nieuwkoopse vrijwilligers." Zij besloot de prijsuitreiking met de woorden: "Ik ben er trots op dat de inspanning van deze mensen door dorpsgenoten wordt opgemerkt. Telkens weer worden actieve vrijwilligers voorgedragen om hier toch een keer in de spotlights te staan."

JAN PIETERSE Doodgemoedereerd stond Jan Pieterse (68) uit Zevenhoven tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Nieuwkoop te praten met een bekende. Toen werd ineens zijn naam genoemd en moest hij op het podium komen. Wethouder Annette Pietersen stond al op hem te wachten. Jan wist niet wat hem overkwam. Echt niet! En toen bleek dat hij was gekozen tot vrijwilliger van het jaar 2017. Het was niet in zijn hoofd opgekomen, dat hij daar mogelijk voor in aanmerking kwam.

Jan Pieterse: "Eerlijk gezegd stond ik er ook niet op te wachten om in het zonnetje gezet te worden, maar als het je overkomt is het toch erg leuk." Achteraf blijkt dat er om hem heen allerlei geheime processen liepen om hem op de nieuwjaarsreceptie in het gemeentehuis te krijgen. Een plek waar hij vroeger nog heeft gewerkt. Daarvoor is hij jaren conciërge geweest op een school in Amsterdam. Dat was volgens Jan 'een wereldbaan, want omgaan met mensen vind hij het leukste wat er is'.

Pieterse ontvangt de prijs voor zijn vrijwilligerswerk bij sportvereniging S.V.Z., de basisschool De Diamant, het K.B.O.-klussenteam, Ipse de Bruggen en Tafeltje Dekje. "Niet alleen al deze verenigingen/instellingen konden op de steun van Jan rekenen, ook voor buurtgenoten staat hij klaar'', zo meldde de jury van het Comité Vrijwilligersprijs Nieuwkoop in haar rapport. "Ja, ik vind het erg leuk om te kunnen helpen. Wat mijn ogen zien kunnen mijn handen dikwijls maken', vertelt Pieterse.

Ter herinnering kreeg Jan Pieterse van wethouder Annette Pietersen een oorkonde met het juryrapport en een mooi bronzen beeldje. Zijn vrouw was ook op het podium gekomen en ging met een fraaie bos bloemen aan de haal. Toen Jan Pieterse weer thuis was, biechtte zijn vrouw aan hem op wat er in de voorgaande weken allemaal ter voorbereiding van deze uitreiking was gebeurd.