• Iris Versteeg

85-jarige klimt in de pen: 'Ik kan er wel een boek over schrijven'

[NIEUWKOOP| ,,Ik heb in mijn leven zoveel meegemaakt. Daar kan ik wel een boek over schrijven", zei Alie Pothoff-Scholte met enige regelmaat tegen andere mensen. Maar ja, tussen zoiets zeggen en het daadwerkelijk doen zit nog een wereld van verschil. Alie Pothoff is 85 jaar oud en dat boek is er uiteindelijk toch gekomen. Eind januari vierde zij samen met haar man Henk hun 60-jarig huwelijksfeest. Trots kon Alie aan haar familie en kennissen het eindresultaat van al haar inspanningen laten zien.

Cees Romijn

Primitief leven ´Met een lach en een traan door het leven gegaan´ is de titel van haar boek. Op de omslag van het boek staan foto´s van het huis waar zij is opgegroeid. Dat is de omgeving van Kudelstaart. In haar boek beschrijft Pothoff de primitieve omstandigheden waarin zij is opgegroeid. ,,We woonden in een boerderijtje tussen Aalsmeer en Kudelstaart. We hadden in het begin geen waterleiding, geen gas en geen elektriciteit. Helemaal niks. Ik heb het in de loop van de jaren allemaal zien komen. De boerderij stond aan een onverharde weg. Soms was die weg vrijwel onbegaanbaar door regen, sneeuw en ijs. Van en naar ons huis liepen we met laarzen aan en deden verderop onze schoenen pas aan. Pas later werd de weg verhard." Pothoff: ,,Ach, dat klinkt allemaal verschrikkelijk, maar we wisten toen niet beter! Echt niet."

Uitdaging Haar verhalen die ze in de loop van de jaren opschreef in een boekje en op losse blaadjes zijn nu opgenomen in dit boek. Het was voor haar een heel karwei om alles op te schrijven. Daar kwam veel geduld, maar ook veel doorzettingsvermogen bij kijken. ,,Het was een ware uitdaging om mijn geheugen op te frissen. Ik heb wel gemerkt dat je gemakkelijker iets kunt vertellen dan op papier kan zetten. Van het schrijven kreeg ik op den duur ook veel pijn in mijn handen. Ik heb er een schrijfhandje aan overgehouden", lacht Alie. ,,Ik ben blij dat het boek eindelijk klaar is. Alhoewel ik me nu wel weer dingen herinner, die eigenlijk wel in het boek thuishoren. Nee, nee, een tweede deel gaat er echt niet komen, hoor. Het is wel genoeg zo. Ik wil nu weer eens iets anders gaan doen dan met teksten aan de gang zijn. Ik heb ergens nog een laptop staan en misschien ga ik daar wel wat mee doen."

Van tekst tot boek Met assistentie van een schrijver/redacteur werden alle teksten in de computer gezet en zoveel mogelijk in een tijdslijn geplaatst. Het resulteerde uiteindelijk in een aantal tijdperken die in het boek zijn opgenomen. In de afgelopen maanden heeft Alie alle teksten telkens doorgelezen. ,,Tot vervelends toe, hoor. Goed opletten of het allemaal een beetje klopt en na verbeteringen weer door lezen." Dat was voor iemand van 85 jaar oud een inspannende en vermoeiende aangelegenheid. Ook het selecteren van de foto's voor het boek kostte Alie veel energie. Het boek is vormgegeven door het Schrijvershuis in Zoetermeer en daarna als printing on demand boek opgeleverd. En Alie? Die is - en terecht - erg blij en trots op het eindresultaat. 'Moe, maar voldaan' heet dat. Het is ook een prestatie van formaat als je op zo'n hoge leeftijd nog zo veel energie steekt in de verwezenlijking van een droom.