• Iris Versteeg

2018 het jaar van de veranderingen

NIEUWKOOP In het gemeentehuis van Nieuwkoop werd maandag 2 januari de welbekende nieuwjaarsreceptie gehouden. Tussen half acht en acht uur stroomde de hal van het gemeentehuis aardig vol met mensen. In de toegangssluis werden alle gasten zingend welkom geheten door het koor Jorien & Friends. Het was anders dan in de voorgaande jaren. Toen was de politie zeer nadrukkelijk en herkenbaar aanwezig en stonden er beveiligers bij de ingang, want je wist maar nooit wie er binnen wilde komen. Als je toen iets kwaads in de zin was, dan was je in de toegangssluis al op andere gedachten gekomen. Maar nu niet. Er zit verandering in de gemeentelijke lucht.

Cees Romijn

Vele belangstellenden vonden de zingende dames van Jorien een ware verademing. Een geslaagde verandering, dat moet worden gezegd. Een verandering die natuurlijk naar meer smaakt. Als ik het college van B en W een hint mag geven: Denk eens aan het organiseren van een Nieuwjaarsduik in de vijver achter het gemeentehuis. Moet kunnen en geheid dat er veel meer inwoners uit de gemeente Nieuwkoop op zo'n evenement afkomen. Ziet u het al voor zich? Drommen inwoners die zich verdringen om van het schouwspel niets te missen. Daar komen ze aan. De burgemeester en de wethouders in badkostuum voorop, gevolgd door de fractievoorzitters en daarna de gemeenteraadsleden. Een voor een duiken ze de vijver in. Ziet u dat al voor zich? Ja, je moet wat voor je burgers over hebben en misschien raken ze iets meer betrokken bij de gemeentelijke politiek.

Maar nu even terug naar de nieuwjaarsreceptie van dit jaar. Na het uitwisselen van de beste wensen beklom burgemeester Frans Buijserd het podium. Iedereen was in afwachting van de gebruikelijke nieuwjaarspeech van de burgemeester, maar die kwam er niet. Weer een verandering! De aanwezigen werden in de stemming gebracht door een videopresentatie over allerlei activiteiten in de mooie gemeente Nieuwkoop. In de video sprak natuurlijk ook even Frans Buijserd, dus het kwam helemaal goed. De burgemeester gaf na het vertonen van de video ook nog even aan dat er in maart weer de gemeenteraadsverkiezing zal plaats vinden en kort daarop zullen de nieuwe raadsleden proberen hun gedane verkiezingsbeloften om te zetten in werkelijkheid.

Het College is erg trots op de vele sporters die in het afgelopen jaar de prijzen in de wacht sleepten. Afgelopen jaar werden weer vele successen gevierd. Dat Nieuwkoop een echte sportgemeente is blijkt uit de vele sportprijzen in bekende en minder bekende sporten' dat zei wethouder Guus Elkhuizen aan het begin van zijn speech. De volgende sporters werden in het zonnetje gezet.

Jens Toornstra (Ter Aar) die in mei met zijn club Feijenoord Rotterdam kampioen werd in de eredivisie voetbal. Ze vierden in Rotterdam, maar ook in de rest van Nederland, een feest dat zijn weerga niet kent. Jens was helaas verhinderd om de waardering en een cadeautje in ontvangst te nemen.

Het duo Klaas 't Hoen (Nieuwkoop) en Brechtje van der Werf (Sneek) werd in 2017 nationaal kampioen zeilen in de zestienkwadraatsklasse. Twee weken daarvoor sleepten ze ook samen de 82ste Sneekweek. Een prestatie van formaat. Respect!

Last but not least verscheen de triatleet Jetze Plat (Vrouwenakker) op het podium. In 2016 won hij een gouden medaille tijdens de Paralympische Spelen. In 2017 ging hij gewoon door en won hij overal waar hij aan de start verscheen. Zelf vond Jetze het winnen van de Ironman het meest bijzonder. En dat is het ook: Petje af en een diepe buiging voor Jetze.

Naast de bloemen en het cadeautje namens de gemeente gaven de aanwezigen de sporters een oorverdovend applaus. Na alle plechtigheden werden er drankjes geserveerd en werd er genoten van de hapjes die de statushouders en nieuwe Nederlanders hadden gemaakt. Gelukkig Nieuwjaar!