• Een rij klassieke auto's verschijnt aan de start van de Aarlandenrit.

    Robert Joore

15e Aarlandenrit van Rotary

NIEUWVEEN Maar liefst 65 teams hadden zich ingeschreven voor deelname aan de 15e Aarlandenrit op zondag 10 juni, georganiseerd door Rotary Ter Aar e.o. Een tocht van ruim 110 kilometer door het Groene Hart voor klassieke auto's (ouder dan 30 jaar) en sportieve cabrio's. Bezitters van een dergelijke auto krijgen voor hun financiële bijdrage een compleet verzorgde dag, koffie met cake bij de start, een lunch onderweg en bij de finish op het terrein van Landgoed Ursula wacht een uitgebreid barbecue-buffet met een drankje en live muziek. Doel van de Rotary is vooral een leuk bedrag bijeen te brengen voor een jaarlijks te bepalen goed doel. Voor de derde (en laatste) keer is dit kinderopvangtehuis Bom Samaritano in Portugal. Het tehuis bestaat sinds 1994 en biedt onderdak en scholing aan kinderen, voor wie het leven thuis, om allerlei redenen, onleefbaar is geworden. De opbrengst van dit jaar wordt toegevoegd aan die van vorig jaar, zodat het tehuis een uitbouw en een interne verbouwing kan financieren.

Loek Sassen

FIETSERS Mede-organisator en lid van de Rotary Ab Augustinus vraagt de deelnemers voor aanvang om vooral ook rekening te houden met alle fietsers, die vandaag met dit mooie weer ook massaal op de weg zullen zijn.

,,Ik zat vanmorgen al om 6.30 uur op de motor om de uitgezette route nog een keer te controleren op obstakels of andere verrassingen", zegt Peter van Eijk, die met Augustinus en zes 'collega-Rotarians' de Aarlandenrit heeft voorbereid. ,,We hebben namelijk weleens gehad, dat onverwacht een deel van de route was afgesloten en moest ik een nieuwe plek voor de lunch zoeken, met voldoende parkeerruimte en toiletten."

John van der Laan van het gelijknamige taxibedrijf in Nieuwkoop verschijnt weer in vol ornaat (een geruite knickerbocker met bijpassende pet) aan de start. Hij trekt onderweg veel bekijks in zijn Desoto Spider uit 1932. ,,Vorig jaar zijn we onderweg gestrand, maar hij is weer gerepareerd met onderdelen uit Amerika en hoop dat het nu beter gaat." De auto kreeg in 1952 het kenteken: ND-03-02, waaruit blijkt dat destijds in Nederland slechts 301 auto's eerder waren geregistreerd.

Bart Wouters rijdt, met zijn vrouw Carina, mee in de eerste brandweerauto van Noorden en Zevenhoven: een Chevrolet Apache uit 1956. De oudste auto, die aan de rit deelneemt is een Ford Frontenac uit 1912, bestuurd door het Piet-Wim Peetoom uit Winkel (NH). ,,Het is de eerste keer, dat we hier meedoen, maar ik heb wel een band met Nieuwveen; ik woonde in mijn kinderjaren op een boerderij in het Blokland." ,,We hebben de auto meegenomen op een trailer, anders ben je al doodop voordat we aan de rally beginnen", zegt zijn vrouw Mieke. ,,En volgende week, in Lelystad rij ik!"

Echtpaar van der Boon uit Nieuwveen rijdt mee in een BMW Z3 Cabrio. ,,Dit is voor ons de eerste keer, maar sinds jaren weer ruzie over de weg, zo zonder Tom Tom." Elena Tromba geeft Engelse les bij het kindertehuis en nam, aan het einde van de dag, een cheque van 15.000 euro in ontvangst. Zij reed zelf mee in gezelschap van hoofdsponsor Rene Pieterse:,,Het was zo mooi; de groene natuur, de koeien en al die aardige mensen onderweg!"